Zašto građani BiH masovno obolijevaju od upale pluća, a najviše djeca?!

Prema podacima koje imaju domovi zdravlja Kantona Sarajevo, povećan je broj djece oboljele od upale pluća, a radi se o neuobičajeno velikoj cifri za ovo doba godine

U BiH je povećan broj oboljelih od upale pluća, a u pojedinim gradovima poseban je problem, upozoravaju ljekari, što se u zdravstvene ustanove javlja veliki broj oboljele djece.
Prema podacima koje imaju domovi zdravlja Kantona Sarajevo, povećan je broj djece oboljele od upale pluća, a radi se o neuobičajeno velikoj cifri za ovo doba godine.
Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kazao je da prema trenutnim podacima može reći da je broj oboljelih iznad prosjeka, ali da još nije proglašena epidemija.
“Ima dosta slučajeva atipične upale pluća, koja je virusna i koja se prenosi zrakom s osobe na osobu, za razliku od obične upale koja nije prenosna. Najviše oboljelih je među djecom predškolskog i školskog uzrasta”, rekao je Šarkić.
On je pojasnio da su simptomi kod atipične upale pluća suvi kašalj koji traje duže i da se ova upala pluća može utvrditi samo radiološkim nalazom.
Šarkić je pojasnio da je povećan i broj oboljelih od tipične upale pluća, koju izaziva bakterija, i prati je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, te bolovi u grudnom košu. Kod djece i starijih se javlja otežano disanje.
Ersija Mujadinović, portparol UKC Tuzla, kazala je da je i u njihovoj ustanovi drastično povećan broj djece oboljele od upale pluća.
“Radi se najviše o školskoj djeci. Posljednjih mjeseci konstantno je povećan broj djece s tim oboljenjem”, kazala je Mujadinovićeva.
Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da oboljele od upale pluća šalju na liječenje u Univerzitetsku bolnicu Klinički centar i da su imali određeni broj takvih slučajeva.
“Ljekari savjetuju da se građani posvete jačanju imuniteta i da izbjegavaju javna okupljanja. Takođe treba održavati higijenu, često prati ruke i piti dosta tekućine”, kazala je Stankovićeva.
Marinko Vučić, načelnik banjalučke Klinike za plućne bolesti, kazao je da je povećan broj oboljelih koji se liječe ambulantno, odnosno ne ostaju u bolnici već se liječe kod kuće.
“Na bolničkom liječenju od upale pluća se liječi 12 pacijenata starosne dobi od 26 do 77 godina, a njihov oporavak protiče bez dodatnih komplikacija”, kazao je Vučić.

 

(Nezavisne)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close