-TopSLIDEKolumne

Zašto Bičakčić i Lagumdžija trebaju da šute?

Piše A. Čorbo-Zećo


Branković Nedžad je predsjednik, a članovi Senata SDA su Ajanović Irfan, Bičakčić Edhem, Borovac Semiha, Bristrić Senahid, Bukvić Edib, Čekić Šefkija, Cikotić Selmo, Genjac Halid, Granov Mirsad, Haračić Midhat, Jamakosmanović Sead, Kapetanović Izudin, Lačević Fatima, Leho Fatima, Musić Mustafa, Muslimović Fikret, Nanić Faris, Ramić Ibrahim, Rizvanbegović Fahrudin, Sejmenović Mevludin, Veladžić Mirsad, Veladžić Omer i Zlatar Dženana.

I kao po dokumentarnom televizijskom principu kada je odabrao Dželo Hadžiselimović tako je i u ovom slučaju. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odabrao je članove Senata ove stranke. 

U njemu ima od bivših federalnih i kantonalnih premijera, ambasadora, ratnih komandanata, direktora itd, a jedno im je zajedničko sve znanje dali su lično Izetbegoviću. O čemu je riječ govore rezultati sa posljednjih izbora. Oni su birani da pomognu, a pomogli nisu. Što bi naš narod rekao sam pao sam se ubio. Zato sada priča Bičakčića ne stoji, jer je sigurno da ima ličnih koristi što je član Senata više nego li je stranka vidjela dobra od njegovog članstva.

Bičakčić je putem medija kazao da ovaj poraz nije isti kao 2000. kad su izgubili od Alijanse. 

“Godine 2000. imali smo stvarni uspjeh lijeve opcije, a danas su, ustvari, kolo vodili pobunjenici iz SDA, ti disidenti koji nisu uspjeli da ostvare utjecaj u SDA, pa su na kraju formirali svoje političke stranke. Stoji i uspjeh Naše stranke i SDP-a, ali nije bio presudan za ove izbore”, veli Bičakčić.

Sada Bičakčić spočitava Izetbegoviću i Sebiju, kao da on nije imao nikakvog utjecaja u stranci, kao da član Senata to nije mogao vidjeti i ranije. On je šutio, jer je odabrani, a sada priča, jer vjerovatno više nema lične koristi.

Ne bih kazala da su sadašnji savjeti dobronamjerni, baš kao što ne mislim niti da je Zlatko Lagumdžija dobronamjeran.

Koliko idu nečasne namjere profesora Lagumdžije ogleda se u izjavi da je ovo pobjeda Dine.

“Pobjeda četvorke, odnosno Dine Konakovića, to meni izgleda kao da je Ronaldo došao u Želju, ali ne možete s takvom timom i jednim super igračem otići igrati Ligu šampiona i očekivati da ćete završiti u finalu”, rekao je Lagumdžija. 

Tako minimizira ulogu ostale tri stranke, a Četvorka je pokazala da se režim ruši samo zajedno. Niti Dino može bez SDP-a, Naše stranke i NBL-a niti ove tri stranke bez Dine. No, Lagumdžija, nakon što je skoro uništio SDP, uveo ga u vlast s SDA, a što i danas ima posljedice, želi unaprijed osporiti ono što se već gradi za 2022. Samo zajedno građanska opcija, ma koja ideologija bila, mogu srušiti režim.

Ono što je znao do sada nama je pokazao, pa je vrijeme da pokažu nove snage šta znaju. Baš kao i u slučaju Bičakčića. Jer on je zajedno s Izetbegovićem svaku zdravu snagu unutar SDA potjerao vani. Da je suprotno govorio bi glasno kada su stranku napuštali, Šepić, Sokolović, Čampara…Ovako je jedan on onih koji nije bio spreman za reformu stranke. Ako ga ništa niko nije ni pitao, zbog čega je onda pristao biti dio Senata. Izetbegovićev cvijet u ikebani. To intelektualci ne rade.

Na kraju sjetimo se i rečenice „Ja sam vojnik partije,“ tvrdio je Bičakčić neposredno prije nego što će ga se stranka odreći nakon što 2001. godine Visoki predstavnik donosi odluku o njegovoj smjeni sa mjesta direktora Elektroprivrede BiH.

I ma kakve sukobe imao, Bičakčić je ostao „vojnik partije“, samo sada vojnik jednog čovjeka. Bakira Izetbegovića.

Lagumdžija, koje li ironije, priča da je zabrinjavajuće potpuno nestajanje ljevice iz RS. Opet minimizira porast SDP-a, koji je od stotinjak glasova stigao na 2.500 glasova. Znam da je to malo, ali snage koje su uspjele se ujediniti uprkos razlikama koje imaju ne smiju podleći pričama onih čije je vrijeme prošlo.

Možda SDP u Sarajevu nije jak koliko bi trebao biti, ali bez SDP-a ni teoretski Četvorka ne bi postojala, kao ni bez NIP-a, Naše stranke ili NBL-a.

Bez pojedinačne uloge svake stranke u Četvorci danas bi SDA, Bakir i Seka i dalje vladali glavnim gradom BiH!

Bičakčić je valjda toga svjestan, ali se kasno sjetio. Lagumdžija isto, zato priča da se neko ne bi sjetio da je on vladao slično kao Bakir Izetbegović i stranku doveo u društvo jednog lica. Svake reforme su teške, pa i one stranačke. Teško je bilo pospremanje iza Zlatka i ono još traje. 

Četvorka će imati komotnu većinu u svim Opštinskim vijećima i naredne 4 godine sigurno SDA više ništa se ne pita u glavnom gradu BiH, baš kao što se Lagumdžija ne pita u SDP-u.

Sumnjam i da se Bičakčić išta pita u SDA. Ali eto, progovorio je kada je prekasno. Mislim da iza svega stoji samo lični interes. To je u javnosti prepoznato. Što je jako važno!

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close