Zarada od turizma: Podatak koji niti jednu instituciju ne zanima

Iako je Sarajevo film festival ove godine, čini se, privukao rekordan broj turista u glavni grad BiH, koliko je novaca Kanton Sarajevo zapravo zaradio od toga, ne zna se, niti se koja institucija bavi takvim izračunima.  

Glavni razlog, kako saznajemo, je taj da ne postoje pouzdane statistike o broju dolazaka turista, noćenja, a razlog je što se veliki broj gostiju ne prijavljuje.

Podatak o prihodima ostvarenim od turizma objavljuje se godišnje i to na razini države, a objavljuje ga Centralna banka BiH.

O tome kako se bez podatka koliko se prihoda ostvarilo od turizma može planirati kako ih uvećati sljedeće godine pokušali smo saznati iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo koji su nam kazali da je zbog nepostojanja adekvatne statistike i prijava nemoguće utvrditi taj broj.

Navode da je postojećim zakonom koji regulira oblast prijave turista predviđeno da su davatelji usluge smještaja u roku od 24 sata dužni prijaviti i odjaviti svakog gosta. Međutim posebnim pravilnikom propisan je način prijave koji je za hotele i ostale davatelje usluge smještaja kompliciran jer se ne radi elektronski te je potrebno ovjeravati dokumente i slati ih Ministarstvu te se izvještavanje o prijavama gostiju rade mjesečno.

Zbog svega toga Turistička zajednica pa ni ostale institucije u lancu, navode, ne mogu znati u ovom trenutku koliko imamo turista recimo u Kantonu Sarajevo.

Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo, navodi da se radi se o zastarjelom sustavu koji ne osigurava mogućnosti za adekvatne i brze analize koje su potrebne za bilo kakva daljnja planiranja vezana za ovaj sektor. Navodi da je novim pravilnikom, koji čeka na potpis Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predviđeno uvođenje sustava elektronske prijave gostiju što je praksa svugdje u svijetu.

Navodi da je softver već izrađen i je jedina stvar na koji se čeka upravo novi pravilnik.

Za sada su poznati podaci o dolasku turista za prošli mjesec kada je Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo prijavljeno oko 25.902 turista što je povećanje od 6,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prošlom mjesecu je broj noćenja bio 49.154 što je za 3,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Ipak, napominje da se ovi podaci trebaju uzeti sa rezervom jer kao što je slučaj i u čitavoj državi postoji veliki broj objekta koji ne prijavljuju goste.

Ono što je zanimljivo je i podatak Federalnog zavoda za statistiku da su posljednjih par godina među najvećim brojem turista u Kantonu Sarajevo bili turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Turske, ali da je sve veći interes i zemalja kao što su Južna Koreja, Malezija, Tajvan…

Ono što je jasno je, ističu stručnjaci, da  turistička industrija u značajnoj mjeri trpi zbog nedostatka adekvatne analize sektora pomoću standardnih modela koju su razvijeni i primjenjuju se širom svijeta (satelitski račun turizma i  analiza ekonomskog učinka). Uvođenje ovih metoda je hitno potrebno, naročito u pogledu utvrđivanja  doprinosa sektora turizma u cjelokupnoj ekonomiji BiH.

Inače, satelitski račun za turizam se izrađuje da bi se vidjeli utjecaji turizma na BDP, potrošnju, platnu bilancu i dr., čime se može sveobuhvatno sagledati pravo gospodarsko značenje turističkog sektora u jednoj zemlji, a ne samo pratiti pokazatelji poput dolazaka i noćenja ili deviznih primitaka.

Prema podacima Centralne banke BiH prihodi od turizma za prošlu godinu su iznosili preko milijardu KM, što pokazuje kako ovaj segment ima veliki potencijal za razvoj.

D.Kozina – ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close