FBIH finansijski ne može opstati, moramo ukinuti kantone

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem danas boravi u posjeti Bosansko-podrinjskomn kantonu Goražde gdje se sastala s premijerom tog kantona Emirom Fraštom i kantonalnim ministrima.

Premijer Nikšić je nakon sastanka izjavio da Bosansko-podrinjski kanton (BPK) Goražde bilježi stalni rast broja zaposlenih i razvoj privrednih subjekata što treba podržati i federalna Vlada.

– Mi imamo dobru komunikaciju i spremni smo i dalje surađivati kako bi se ovaj dio BiH nastavio razvijati – kazao je on.

Upitan o izostanku podrške Vlade FBiH za amandmane koje su članovi Doma naroda Federalnog parlamenta iz BPK Goražde podnijeli na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Nikšić je odgovorio da su te izmjene pokrenute kako bi bila ispravljena nepravda prema Posavkom kantonu koji je jedini kanton u kojem je nakon usvajanja tog zakona došlo do drastičnog pada prihoda.

– Spremni smo otvoriti priču o potpunoj rekonstrukciji Zakona o pripadnosti javnih prihoda i mislim da se rješenje koje ja imam jednom dijelu Federacije ne sviđa, ali Federacija finansijski ne može opstati u ovakvoj situaciji. Moramo izvršiti reforme ustava Federacije što podrazumijeva ukidanje kantona, uspostavljanje kvalitetnih regija i osiguranje jednakopravnosti svih građana za šta postoje modaliteti u svijetu – rekao je Nikšić.

Premijer BPK Goražde Emir Frašto istakao je da se trend razvoja tog kantona nastavlja te da su ove godine vrlo zadovoljni doznakama iz federalnog budžeta jer nikad za prvih šest mjeseci nije više prebačeno iz federalnog u kantonalni budžet.

Delegacija Vlade FBiH i Vlade BPK Goražde danas će se susresti s rukovodstvima kompanija “Pobjeda Rudet”, “Ginex”, “Pobjeda Tehnology” “Prevent” i Bekto Precisa.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close