Zanimljive činjenice o poljupcima

Poljupci su najljepši način da nekoj dragoj osobi pokažete koliko je volite.

Postoje razne vrste poljubaca, ali mnogo je zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali i sa kojima ćemo vas upoznati upravo sada.

Ljubljenje liječi glavobolju

Ljubljenje izuzetno pozitivno utiče na zdravlje pa tako može biti od pomoći kada je izgled vaše kože u pitanju, ali istovremeno poboljšava cirkulaciju, sprečava krvarenje zuba i pomaže kod glavobolje. Ukoliko vas boli glava, zaboravite analgetike i krenite u akciju.

Poljubac je poput droge

Od sada ne mora da vas brine osjećaj vrtoglavice nakon dužeg ljubljenja. Dokazano je da se tokom ljubljenja luči endorfin koji ima jači efekat od morfijuma iz narkotika, pa samim tim i izaziva “pomućeno” stanje ukoliko je konzumacija poljubaca veća.

Zdravo poljupci, zbogom kalorije

Ukoliko vas mrzi da vježbate i odlazite u teretanu, onda je ljubljenje idealno rješenje za vas. Običan poljubac aktivira dvije grupe mišića i njime se može sagorjeti par kalorija, dok francuski poljubac aktivira čak 34 grupe mišića i može sagorjeti pet kalorija. Ukoliko se ljubite jedan minut, sagorjećete 26 kalorija, a ukoliko se budete ljubili cijeli sat, sagorjećete nevjerovatnih 1.560 kalorija. Pa, šta čekate? Krenite u akciju.

Eskimski poljupci

Priče da Eskimi umjesto pravih poljubaca trljaju noseve su izmišljene. Prema riječima jednog Eskima, ovim pričama doprinio je Hollywood, a prava istina je da se oni ljube kao i svi ostali.

Vodite računa sa kime se ljubite

Povjerenje u osobu koju ljubite je neophodno jer se jednim poljupcem prenese 278 bakterija, a dug poljubac može vas zaraziti sa čak 10.000 bakterija.

Opasni poljupci

Poljupci mogu biti prenosioci izvijesnih bolesti poput mononukleoze, ali i herpesa. Ipak, poljupcem se može prenijeti i virus HIV ukoliko oba partnera imaju ranice u ustima. Zato uvijek treba znati koga i zašto ljubimo.

Zabranjeno voće

U 16. vijeku u Napulju je javno ljubljenje bilo zabranjeno i kažnjavano smrću. Vjerovali ili ne, ova zabrana na nekim mjestima u Americi postoji i danas, pa tako u gradovima Cheder Rapids i Hartfordu žene ne smiju da ljube svoje muževe nedjeljom.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close