Zanimanje za multireligijska iskustva u BiH

Članovi Komisije za dijalog „Islam“, Švicarske Biskupske Konferencije koju je predvodio msgr. Pier Giacomo Grampa, Biskup Lugana posjetila je 8. aprila reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića. U delegaciji su bili i generalni sekretar Švicarske Biskupske Konferencije dr. Erwin Tanner i imam Islamskog bošnjačkog centra u Cirihu Sakib ef. Halilović, te članovi Komisije za dijalog: Francis Piccand, Roberto Simona, Roman Stager i Maroun Tarabay. Razgovoru je prisustvovao i prof. dr. Mato Zovkić.

Gosti su se interesovali kako funkcioniše suživot između pripadnika različitih religija u BiH, kako bi ta saznanja mogli koristiti za svoj rad s obzirom da i u Švicarskoj žive pripadnici različitih crkava i vjerskih zajednica među kojim značajno mjesto pripada i Islamskoj zajednici.

S tim u vezi članovi Komisije su se interesovali i za to kako je organizovana i kako funkcioniše Islamska zajednica u BiH o čemu ih je izvijestio Reisu-l-ulema.

U razgovoru je naglašeno da je budućnost u suživotu i miru, a ne u ratu i da treba sve činiti da mir prevlada u svijetu.

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close