Kultura

Žalosno je da se srpsko rukovodstvo odriče principa ZAVNOBiH-a

Husnija Kamberović za Vijesti.ba

Ključna stvar je da se barem u ovom dijelu BiH, koji još uvijek obilježava Dan državnosti, sačuva ta tradicija podsjećanja na značaj 25. novembra, smatra univerzitetski profesor i historičar Husnija Kamberović.

– Podjele su naša realnost u kojima živimo duže od 20 godina i mislim da je važno da se ta tradicija obilježavanja Dana državnosti barem sačuva u jednom dijelu zemlje. A vjerujem da će kad-tad taj datum ponovo biti prihvaćen u cijeloj državi, iako nam to u ovom trenutku djeluje nestvarno – kazao je Kamberović u razgovoru zaVijesti.ba.

Naglašava kako su principi ZAVNOBiH-a – teritorijalna cjelovitost, dakle nedjeljivost njenog državnog teriotorija, i ravnopravnost svih naroda – takvi da svima onima koji žive u BiH omogućavaju da istovremeno razvijaju i svoje nacionalne identitete, ali i da se BiH razvija kao država.

– A ako se ta dva principa promatraju u paketu, onda je to zapravo dovoljno prostora da se svi osjećamo komotno i slobodno u ovoj zemlji – dodaje Kamberović.

Prokomentarisao je i izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koje smo mogli čuti tokom njegove jučerašnje konferencije za novinare u Istočnom Sarajevu.

– Poznata je činjenica da Dodik već dugo vremena negira 25. novembar i sve što je vezano za državu BiH. U proteklom ratu, mislim 1993., Skupština RS-a je na Palama donijela zaključak po kojem je poništila odluke ZAVNOBiH-a. Naravno da oni nisu imali nikakvo pravo poništavati odluke koje su donesene nekada davno. Ali to je bila zapravo logična odluka ratnog rukovodstva Karadžića i njegovih drugova koji su, upravo negirajući ZAVNOBiH, koji je promovirao zajedništvo naroda u BiH, pokušavao stvoriti pretpostavke za realizaciju svojih ratnih ciljeva – govori Kamberović.

Istrajavanje na toj Karadžićevoj odluci, dodaje, zapravo je ništa drugo nego pokušaj da se i dalje na neki način insistira na tim ratnim ciljevima.

– Stvarno je žalosno da se dio srpskog naroda ili barem to njihovo rukovodstvo odriče principa ZAVNOBiH-a, koji je kreiran na principima antifastištičke borbe. A srpski narod je u toku Drugog svjetskog rata dao doista beskrajno veliki doprinos pobjedi antifašističkih snaga. Djeluje pomalo nestvarno, gotovo nemoguće zdravorazumski objasniti zašto se narod koji je dao toliki doprinos pobjedi antifašizma danas toga odriče – pita se Kamberović.

Naš sagovornik smatra kako je Dodik umislio da je on jedini predsjednik države, te zapravo i dalje očito ne razumije da je jedan od tri člana Predsjedništva, i da sve svoje odluke mora koordinirati i dijeliti s njima.

Kamberović se dotakao i pisma kojim je Dodik uzvratio na čestitku američkog predsjednika Donalda Trumpa kolektivnom šefu države povodom Dana državnosti BiH.

Dodik je jučer pojasnio da je Trumpu, između ostalog, poručio da to nije njegov, niti dan Srba, “kao što nikada nije ni bio”, te da Trump “nije obaviješten da BiH nema svoj Dan državnosti”.

– Mislim da bi za njega bilo najbolje da šuti. Ponekad je bolje neke stvari prešutjeti nego se ponašati kao on. Takvim kabadahijskim pismom Trumpu, ako je istina da mu ga je uputio, Dodik nanosi ogromnu štetu državi BiH. Ali, također vjerujem i da američka administracija zna o kome se radi i da će Amerikanci doista ostati posvećeni onome što je Trump naveo u toj čestitki, a to je da će podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u – napominje Kamberović.

Treba shvatiti, nastavlja naš sagovornik, da ono što američki predsjednik, kao najmoćniji čovjek na svijetu, naumi da uradi u BiH i u cijelom regionu, to će i uraditi.

– Mislim da bi svi – pogotovo srpski narod, pa i Srbi i rukovodstvo u Srbiji, morali shvatiti da Dodik svojim ponašanjem najviše šteti interesima srpskog naroda – smatra Kamberović.

Govoreći o funkcioniranju Predsjedništva BiH, Kamberović ističe kako će to biti frustrurajuće četiri godine, ali i da će Dodik najgore prolaziti.

– Sve miriše na to da će Predsjedništvo BiH imati veliki problem u funkcioniranju, a da će uglavnom gubitnik biti Dodik. Evropska i svjetska diplomacija će zbog Dodikovog ponašanja Predsjedništvo morati pomalo staviti na margine, a proces snažnijeg odlučivanja morat će se pomjeriti ka nekim drugim institucija koje mogu u ime države donositi odluke, poput Vijeća ministara BiH ili Parlamentarne skupštine BiH – zaključuje Kamberović za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close