Kultura življenjaLifestyle

Zakon o pušenju ukida 150 nargila barova

Nacrt zakona o ograničenoj upotrebi duhana koji je usvojen u Parlamentu FBiH, nargilu kao osnovni proizvod nargila barova, tretira potpuno isto kao rezani duhan, cigarete i duhanske proizvode što ugrožava poslovanje nargila barova i dovodi do potpunog zatvaranja i zabrane jedne cijele branše koja je poznata u cijelom svijetu.

Ovo se navodi u Otvorenom pismu Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule.
– S obzirom da je u toku javna rasprava za navedni Nacrt zakona, želimo upoznati javnost sa slijedećim činjenicama: ovim Zakonom smjesa za nargilu je poistovjećena sa rezanim duhanom, što u stvarnosti ne odgovara istini. Smjesa za nargilu u svom sastavu ima med 37%, glicerin 33%, prirodni prehrambeni okusi 7% i duhan 23%. Iz navedenog se jasno da zaključiti da smjesa za nargilu nema 100% procenat duhana, te da ne pripada kategoriji rezanog duhana, te samim tim ni duhanskog proizvoda. Smjesa za nargilu je duhanski derivat, navode iz Udruženja.

Napominju da nargila – vodena lula, kao proizvod nije obuhvaćena ovim zakonom niti u jednoj državi Europske unije, posebno ne na način kako se to želi predstaviti javnosti.

– U svim zemljama Europske unije u kojima je na snazi ovaj Zakon, i u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila, kao osnovni proizvod nargila barova nije zabranjena, i nargila barovi nesmetano posluju pod određenim uslovima koji su propisale te zemlje. Usvajanjem ovog Nacrta dovedeni smo pred svršen čin, jer niko od relevantnih institucija nije našao za shodno da pozove zainteresirane strane koje bi svojim sugestijama uticale na drugačiju formulaciju naše djelatnosti u Zakonu, niti je iko predvidio da će ukoliko Zakon usvoji u ovom obliku to značiti samo jedno, a to je zatvaranje svih nargila barova kojima je suština postojanja pripremanje i usluživanje nargile, navodi se u otvorenom pismu, te dodaje da u Federaciji Bosne i Hercegovine posluje više od 150 nargila barova u kojima radi veliki broj ljudi, što predstavlja podatak pred kojim se ne može zažmiriti.

S tim uvezi Udruženje je pokrenulo potpisivanje peticije na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine radi izmjene predloženih zakonskih rješenja.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close