Zakon o državnoj službi FBiH ide na Ustavni sud

Dom naroda Federalnog parlamenta

Iako su izmjene Zakona o državnoj službi usvojene većinom glasova Doma naroda, o sudbini ovog zakonskog rješenja morat će ipak odlučivati Ustavni sud FBiH.

Razlog je u tome što ove izmjene Zakona nisu dobile podršku u Klubu Srba, čijih deset delegata je pokrenulo pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

S druge strane Zakon je dobio podršku klubova Bošnjaka (14), te Hrvata (14).

Ukupno je za ovaj zakon glasalo 30 delegata, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

21.36

Dom naroda Federalnog parlamenta danas je odobrio da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH, kojim je između ostalog, predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika.

– Rukovodećih ljudi trenutno ima 206, od kojih će sigurno oko 70 posto ostati. Ne treba se bojati ovog zakona, po kojem će rukovodioci biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta – kazao je federalni ministar Mato Jozić, obrazlažući zakon delegatima.

U roku od 30 dana o dana stupanja na snagu zakona Vlada FBiH će propisati vrstu, složenosti poslova koje trebaju zadovoljavati državni službenici.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.

Na ovaj način nastoji se povećati ekspeditivnost državne službe u izvršavanju radnih zadataka, u skladu s Reformskom agendom za BiH za period 2015.-2018. godina.

– Po ovom zakonu pravi se pokretljivost državnih službenika u cilju veće konkurentnosti, da recimo iz jedne službe mogu sporazumno preći u ministarstvo. Osim toga, preciznije se definiše ocjena rada državnih službenika – rekao je Jozić.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH izvršit će se njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu i Zakonom Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH.

Prema dosadašnjem toku rasprave, delegati Kluba Hrvata na današnjoj vanrednoj sjednici će podržati predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH, dok će delegati Kluba Srba biti protiv usvajanja zakona. Također, odobrava ga i većina delegata iz Kluba Bošnjaka.
(FENA)

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close