Zaključci OŠ CZ Visoko sa 11. sjednice: Pristupiti sanaciji tri najveća klizišta na području općine Visoko

U posljednja 24 sata na području općine Visoko aktuelno je klizište Klisa, naselje Podvisoki, MZ Stari Grad, te apelujemo na građane da što manje koriste saobraćajnice oko klizišta.

Ljudskim faktorom oštećen je pješački most u Porječanima, prekinut za pješački saobraćaj, te apelujemo na građane da se nastala teška situacija ne otežava još više i da se ova vrsta vandalskog ponašanja mora sankcionisat prijavljivanjem onih koji su to uradili.

Komisija je obišla sva klizišta i mostove, te konstatovala da su mostovi u Uvorićima i Porječanima najviše oštećeni.

Danas je počelo uzorkovanje tla na području općine Visoko. Aktivnosti provodi Agropedološki zavod i ubrzo će biti gotove prve analize.

Po prvim rezultatima kontrole lokalnih vodovoda uzetih od Gornjeg Moštra do Seoče, voda je ispravna za piće,odnosno nalazi su negativni.

JKP “Visoko” će nastaviti aktivnosti ispitivanja vode i na ostalim vodovodima, vršit će hlorisanje i dati uputstva vodovodnim odborima kako se ponašati u narednom periodu.

Zaključci Općinskog štaba CZ su slijedeći:

  • Angažovati sredstva za sanasciju mosta u Uvorićima kako bi se izradila projektna dokumentacija, a koja će biti završena do ponedjeljka. Molimo građane da budu oprezni i da što manje koriste prelaz preko ovog mosta.
  • Sutra će se poslati ekipa da utvrdi stepen oštećenja mosta u Porječanima da bi se utvrdili slijedeći koraci
  • Angažovati novčana sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta Klisa u Visokom u iznosu od 20 000 KM. Ovo klizište je staro nekoliko godina i projektna dokumentacija je neophodna da bi se ozbiljno pristupilo sanaciji
  • Provesti postupak u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama da se po hitnoj proceduri pristupi izradi projektne dokumentacije za sanaciju tri najveća klizišta na području općine Visoko, a to su: Haldija- Vratnica, Isakovići- Vratnica i Grab- PorječaniZa projektnu dokumentaciju ovih klizišta bit će potrebno oko 50 000 KM, a za sanaciju nekoliko stotina hiljada KM

Prva procjenu šteta koje su poplave i klizišta nanijele bit će gotova sutra, odnosno potpun izvještaj komisije koja je vršila procjene na objektima zajedničke, javne infrastrukture.

Na području općine Visoko evidentirano je devet značajnijih odrona, uglavnom na nekategorisanim putevima, a konačan izvještaj koliko je sredstava potrebno da se izvrši sanaciju odrona bit će dostupan poslije vikenda

Apelujemo na građane da ne zloupotrebljavaju ovu nastalu sitaciju. Velika tragedija koja se dogodila BiH i koja je napravila velike štte i na području općine Visoko, ne smije biti prilika da se rješavaju socijalni problemi i problemi koje smo imali i prije ovih poplava., te Vas molimo da ne prijavljujete situacije koje nisu uzrokovane poplavama i klizištima i ne vršite pristisak na Komisiju za procjenu šteta.

Press Općine Visoko

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close