Zajbert: Njemačka stoji iza obećanja o evropskoj perspektivi za zapadni Balkan

Cilj Konferencije o zapadnom Balkanu, koja će biti održana 28. augusta u Berlinu, jeste da se sagledaju pitanja koja su u regionu otvorena više godina i da se daju novi impulsi za odgovor na njih, izjavio je portparol Vlade Njemačke Štefan Zajbert.

“To se posebno odnosi na jačanje i podršku saradnje između država u regionu. Biće riječi i o približavanju Evropi: politički, ekonomski, ali i sa osvrtom na vladavinu prava. Njemačka stoji iza obećanja da postoji evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana”, rekao je Zajbert.

Zajbert je istakao da će  Merkelova, koja je 15. jula u Dubrovniku učestvovala na samitu šefova država zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, sada zajedno sa ministrima privrede i spoljne politike Njemačke primiti šefove vlada, ministre inostranih poslova i privrede šest država zapadnog Balkana, kao i Hrvatske i Slovenije, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Prema njegovim riječima, Merkelova će na konferenciji 28. avgusta oko 15.20 časova pozdraviti učesnike iz Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i samoproglašenog Kosova.

On je naveo da će u nastavku biti održan radni sastanak. Evropsku uniju će pred šefovima Vlada zastupati predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Nakon toga će, u okviru radne večere, od 18.30 do 20.30 časova uslijediti plenarna sjednica.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close