BiHPrivreda

Zabranjen izvoz mesa u Tursku za dva izvoznika

Ured za veterinarstvo obustavio je izdavanje certifikata za dva izvoznika mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku, izbijerstial je BHT1.
Certifikati su obustavljeni nakon što je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dalo uputstvo nadležnim institucijama za kontrolu navoda o zloupotrebi pasoša i ušnih markica životinja. U slučaj je uključena i Agencija za istrage i zaštitu – SIPA.

U kompaniji Bajra, za koju su mediji naveli da je zloupotrijebila izvoz mesa u Tursku negiraju nepravilnosti, tvrdeći da se radi o podvali, jer stoku, kako navode, otkupljuju od bh. poljoprivrednika i rade po procedurama.
– S obzirom da je naš objekt pod veterinarskim nadzorom sve procedure oko prijema stoke, pakovanja i certificiranja vršene su pod punim nadzorom. U samoj proceduri nije bilo mogućnosti niti potrebe za bilo kakvim krivotvorenjem, naveli su iz Bajre.

Kantonalni veterinarski inspektor Mustafa Zorlak tvrdi da nijedno grlo stoke koje je ušlou Bajru nije zaklano a da nije razduženo u odjeljenju za registraciju Agencije za kretanje životinja.
– Imam uputstvo gdje je meni kao instruktoru naloženo da brojeve certifikata za izvoz u Tursku obustavim do daljnjeg, dok se procedura ne dovede do kraja, kazao je Zorlak i nepomenuo da treba imati da je on zadužen za nadzor unutra objekta, a šta se dešava ispred i iza ne zna.

Kontrola nadležnih institucija i dalje traje.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH po nalogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdala je nalog za kontrolu krajnje namjene mesa koje je uvezeno bez carine u BiH iz Evropske unije tokom 2015. godine.

BHT1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close