-TopSLIDENogometSport

Zaboravite na suđenje i sudije kakve ste navikli: FIFA donijela revolucionarnu odluku!

Fudbal se mijenja iz godine u godinu, a posljednjih smo mogli vidjeti dosta promjena kada je u pitanju sudijski posao. Od uvođenja spreja, VAR-a, do poluautomatskog ofsajda, a sada je na red došla nova promjena i novina.

Prva utakmica na kojoj se koristio VAR sistem odigrala se u martu 2018. godine, ali zasad video verifikacija izaziva mnoge nejasnoće.

Često navijači ne mogu razumjeti odluke sudaca nakon ponovljenog gledanja situacije na monitoru. FIFA je odlučila pronaći način za to, a suci će svoje odluke obrazlagati tijekom utakmica.

Ova će ideja biti brzo testirana, već tijekom Svjetskog klupskog prvenstva u Maroku koje počinje danas.

FIFA i njen predsjednik Gianni Infantino objavili su novu ideju na društvenim mrežama. Ispostavilo se da svjetska fudbalska federacija teži transparentnosti i želi odmah objasniti navijačima sporne odluke sudaca tijekom susreta. 

“Ovo je vrlo važna vijest za sve ljubitelje fudbala koji žele još više jasnoće u sudačkim odlukama. Pažljivo pratite FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo koje počinje 1. februara u Maroku. Vidjet ćete važnu promjenu u načinu na koji suci komuniciraju odluke vezane uz VAR sistem.

Nakon što će se po prvi put sudac obratiti preko mikrofona direktno navijačima na stadionu i TV gledateljima, a bit će objašnjeni razlozi takve odluke.

Cijelu stvar nadopunjuje i fragment koji objašnjava da je ovo tek početak promjena koje planira svjetska federacija. To je dio FIFA-inog procesa. Uvijek želimo poboljšati transparentnost VAR-a i podići svijest. Nadamo se da ćete uživati!”, dodaje Infantino.

Navijači mogu pogledati novu FIFA-inu ideju već večeras od 20 sati. Tada se u prvoj utakmici Svjetskog klupskog prvenstva sastaju ekipe Al-Ahly Kaira i Auckland Cityja. Ma Ning će biti glavni sudac utakmice i ako bude morao koristiti VAR sistem, obavijestit će navijače o razlozima svoje odluke koju donese. 

Jasno, ni ovo neće biti sprovođeno svugdje. Iako je VAR uveden 2018. godine, u mnogim zemljama se još uvijek ne koristi, kao što je to slučaj i s Bosnom i Hercegovinom.

sportsport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close