Za uvezivanje radnog staža bit će potrebno 50 mil. KM

Za provedbu Zakona o uvezivanju radnog staža bit će potrebno oko 50 miliona KM, za što će Vlada morati tražiti izvore, istakla je zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH, a koja je na sjednici razmatrala Radni tekst budžeta FBiH za 2016. godinu.

– U ovom trenutku provedbu Zakona o uvezivanju radnog staža ne možemo financirati iz redovitih prihoda – rekla je Milićević.

Ona je naglasila da bi Budžet Federacije BiH za narednu godinu trebao iznositi 2,5 milijardi KM, što je povećanje u odnosu na ovogodišnji federalni budžet.

– Za deset posto su veći proračunski prihodi, što znači da se povećavaju prihodi od poreza. Također smo zadovoljni što će se i drugi porezi povećati za tri posto. Vlada se opredijelila na program zapošljavanja i samozapošljavanja i prioritetno ide 50.000 KM – navela je Milićević.

Vlada je razmatrala i druga pitanja kao što je trajno zbrinjavanje institucija u Federaciji to jest određivanje određenih prostora koji će biti u vlasništvu Federacije. O tome će Vlada raspravljati i na narednoj sjednici jer , tvrdi Milićević, tražit će izvore financiranja kao trajne izvore finansiranja i brzu realizaciju tih projekata.

Od 2016. do 2018. godine obveze Federacije po vraćanju otplata i kamata su u porastu. Ranija zaduženja koja su bila s grejs periodima dolaze na naplatu, te je opredjeljenje Vlade da veoma oprezno ide u bilo kakva zaduženja u ovoj godini.
U kontekstu izvršenja ovogodišnjeg budžeta navela je da je realizirano s prihodovne strane 65 posto, a rashodovne 63 posto, te je izmiren veliki dio obaveza naslijeđen od prošlog saziva Vlade.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close