Za Srbiju oslobađajuća presuda za genocid u Srebrenici bila pravedna, sada Haag nije pravedan?

Komentarišući oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču publicist Esad Bajtal podsjeća da to nije prva oslobađajuća presuda u Haagu i da su i neki Srbi, raniji haški optuženici, dobijali također oslobađajuće presude.

“Sud, očito radi svoj posao u okvirima realnih mogućnosti i podataka kojim raspolaže. Istina, sve strane se ponašaju uniformno isto: kad se osumnjičeni hapse tada se Haag naziva političkom institucijom. Kad budu oslobođeni to se naziva pravdom i istinom”, kaže Bajtal u izjavi za Agenciju FENA.

Navodi da oslobađajuće presude u principu, ne moraju biti pravno sporne baš kao ni oslobođene osobe, ali da i nakon oslobađajućih presuda, ostaje aktuelno pitanje: ko jeste kriv ako oslobođeni nisu krivi?

„Postoje grobnice i žrtve koje je neko pobio. Postoje zločini koje je neko počinio. I taj neko mora biti nađen, suđen i osuđen. Ne može biti da niko nije kriv”, kaže Bajtal.

Podsjeća da je i Srbija svojevremeno u tom istom Haagu, oslobođena krivice za genocid u Srebrenici.

“Učinjeno je to na osnovu pogodbe o nedostupnosti ključnih tzv. zaštićenih dokumenta od državne važnosti. Dakle, dokumenta koji bi potvrdili njenu krivicu i donijeli presudu o krivici za genocid u Srebrenici. Ljudski, pa i pravno, legitimno je pitanje: može li država biti važnija i zaštićena od tolikog zločina u koji je umiješana??? Sud treba i mora da štiti i obeštećuje žrtve, a ne krivice, pa i onda kad je krivac država”, naglašava Bajtal.

Za razliku od danas, kada se Srbija ‘trese’ od protesta, tada je, ta ista Srbija šutjela i slavila svoju oslobađajuću presudu, upozorava Bajtal.

“A čak i danas, usprkos postojanja dijela presude za genocid u Srebrenici, odbija taj dio da prizna. Tada je taj isti Haag, u istoj presudi, za Srbiju, jednom pravedan, a drugi put nije. Tako se etno-politikantstvo, za razliku od zdrave politike, pokazuje kao licemjerno i nesposobno da živi logiku jednog, pa uvodi u javni život logiku dva aršina. Jedan aršin za sebe, a sasvim drugi za druge”, komentira Bajtal na kraju razgovora za FENA-u  reakcije iz Srbije uz zaključak da su “po toj nelogičnoj logici, svi naši zločini stvar junaštva, a svaka odbrana drugih od nas – zločin.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close