BiHPrivreda

Za razvoj poslovnih zona u ZDK 1,12 miliona KM

ZA IZGRADNJU I RAZVOJPOSLOVNIH ZONA 1,12 MILIONA KM, JER SU TO MJESTA ZA OBRTKAPITALA

Ministarstvoza privredu Zeničko-dobojskog kantona najveći dio sredstava od koncesija i ovegodine će usmjeriti za sufinansiranje uspostavljanja industrijskih/poslovnihzona. Prema programu utroška sredstava koji je usvojila Vlada, od ukupno 1,2mil. KM za poslovne zone planirano je 1,12 miliona, a preostalim sredstvima od55.000,00 KM finansirat će se provođenje postupaka dodjele i nadzora irealizacije koncesionih ugovora, uz rezervu od 25.000,00 KM.

Ministarprivrede Zlatko Jelić ističe da je posljednjih nekoliko godina napravljenznačajan iskorak u ovoj oblasti, te da su planirana sredstva za 2019. godinunajveća do sada.

“Od2009. godine, kada smo ušli u projekt podrške izgradnji poslovnih zona, do2017. godine, izdvojili smo ukupno 3 miliona KM. Samo prošle godine projekteopćina smo sufinansirali sa 900.000,00 KM, a ove godine smo planirali 1,2miliona, tako da očekujemo dodatni zamah i iskorak u stvaranju ambijenta zaprivlačenje investitora i zapošljavanje u ZDK”, kazao je ministar Jelić.

Koncesionenaknade su sredstva koja Ministarstvo za privredu ZDK ubire po osnovu ugovorasa privrednim subjektima koji realiziraju koncesione projekte istraživanja ieksploatacije čvrstih nematalnih mineralnih sirovina. Raspodjela prihoda odkoncesione naknade vrši se na način da 70 posto ostaje općinama na čijemteritoriju se vrši eksploatacija, a 30 posto ZDK-u.

Press službaZDKShow More

Related Articles

Back to top button
Close
Close