Za poljoprivredu u FBiH tek nešto više od dva posto budžeta, EU izdvaja i do 15 posto

Udruženje poljoprivrednika FBiH neće pristati da se iz budžeta Federacije BiH za 2016. godinu izdvoji tek nešto više od dva posto, od ukupnog budžeta, piše bh. novinska agencija Patria.

Vlada FBiH je u Nacrtu budžeta FBiH za narednu godinu, koji iznosti nešto više od 2,5 milijardi KM, planirala tek nešto više od 2 posto za poticaj poljoprivrede, što su udruženja poljoprivrednika ocijenila nedopustvim i jako lošom politikom Vlade premijera Fadila Novalića.

Vlade Federacije, ali i drugog bh. entiteta Republika Srpska izdvajaju najmanje za poljoprivredne poticaje u cijelom region, ali i šire, iako je BiH poljoprivredna zemlja.
Tako, od ukupnog Evropskog budžeta za 2016. godinu u visini od 155 milijardi eura u obvezama te 143,89 milijardi eura u plaćanjima, više od 55,3 milijarde eura bit će izdvojene za ruralni razvoj, ribarstvo, zaštitu okoliša i sl.

S druge strane, poticaji za poljoprivredu u FBiH su jako mali, neredovini, i najčešće idu u ruke mešetara koji se i ne bave poljoprivredom.

Hrvatska zastupnica u EP Marijana Petir nedavno je predstavila kako će EU u narednim godinama silno podržavati zaštitu okoliša, razvoj poljoprivrede, smanjenje bacanja hrane.
Istovremeno, ocjenjuju stručnjaci, entitetske vlade u BiH poljoprivrednike i sela guraju na margine siromaštava, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close