Za pola godine bh. firme izgubit će 90 miliona KM

Ulazak u Evropsku uniju i izlazak iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) nanijeli su Hrvatskoj ogromne štete u međunarodnoj trgovini, a u problemima su i izvoznici iz BiH.

Prema procjenama analitičara Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvih šest mjeseci ove godine bh. izvoznici hrane i pića bit će u gubitku između 90 i 100 miliona maraka!

Carinska opterećenja

S druge strane, hrvatski izvoznici, koji više nisu cjenovno konkurentni na bh. tržištu, u istom periodu bit će u gubicima oko 180 miliona KM. Istovremeno, najavljena preseljenja pogona i licenci proizvodnje iz Hrvatske u BiH za sada se nisu desila, jer su hrvatski političari ubijedili proizvođače da će i dalje moći bez carinskih opterećenja izvoziti u BiH.

Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u izjavi za “Avaz” kazao je da je politika isključivi krivac za nemjerljive gubitke i s jedne i s druge strane.

– I dalje hrvatski političari ubjeđuju svoje proizvođače da će Hrvatska moći nesmetano izvoziti u BiH, kao da je članica CEFTA-e, a da će BiH morati poštovati standarde EU kada je u pitanju plasman proizvoda na to tržište – kaže Hasić.

 

Hasić: Poštivanje standarda

 

Pojašnjavajući da bi 30.000 ljudi dobilo posao da su kompanije iz Hrvatske prebacile u BiH proizvodne licence, Hasić napominje da je zbog visokih cijena opala kupovina hrvatskih proizvoda u BiH. Među kompanijama koje su namjeravale prebaciti proizvodnju u BiH su i Tvornica duhana Rovinj (TDR), “Kraš”, “Koestlin”, “Kandit”, “Zvečevo”, “Podravka” i “Cedevita”.

– „Kraš“ je još 2003. pod svoje okrilje vratio Tvornicu keksa „Mira” iz Prijedora. Najveći hrvatski proizvođač kafe “Franck” završava investicije u proširenje pogona u Grudama. Riječ je o proizvodnji od 2.000 tona kafe godišnje – kaže Hasić.

Domaće tržište

Ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da će tek u narednom periodu biti izraženi gubici, jer su mnoge firme izvezle veće količine proizvoda u Hrvatsku prije njenog ulaska u EU.

 

Gavran: Ispunjavanje uvjeta

 

– Ti trajni proizvodi još se prodaju. Međutim, zbog nemogućnosti daljnjeg izvoza, u narednom periodu očekujem mnogo veće gubitke. Jedina šansa za prevladavanje gubitaka, osim ispunjavanja uslova za izvoz, jeste da se više proizvoda proda u BiH – kaže Gavran.

Poduzeti mjere

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kaže da su dobro znali da će, kada Hrvatska uđe u EU, bh. kompanijama biti teško.

– To se posebno odnosi na prerađivače mesa i mesnih proizvoda. Država bi hitno trebala poduzeti mjere da se našim proizvođačima putem agencija koje postoje omogući usklađivanje sa standardima EU kako bi mogli izvoziti ne samo u Hrvatsku nego i u duge zemlje Evropske unije – kaže Pandurević.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close