Za obnovu škola u ZDK-u: EU investira 3,6 miliona KM

Početak školske godine u Zeničko-dobojskom kantonu odgođen je u pojedinim školama do 15. septembra, odnosno do završetka sanacije sportskih objekata, prije svega u općini Maglaj – u dvije osnovne i dvije srednje škole i kraćim pomjeranjem nastave u područnim školama u općini Maglaj u Bočinji i Ulišnjaku. Ovo je izjavio jučer u Zenici Mirko Trifunović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Po njegovim riječima, nastava je počela u OŠ “Ćamil Sijarić” u Nemili. Tamo je oštećena sportska dvorana i ona je ušla u program obnove od poplava. Nastava je odgođena u Kolićima i Šerićima iz bezbjednosnih razloga. Ukupna investicija Evropske unije u Program obnove školskih objekata nakon majskih i avgustovskih poplava u ZDK-u u ovoj fazi radova je 3,6 miliona KM. Ministar je jučer u Zenici sa Enisom Arifagićem, direktorom za obnovu u UNDP-u, razgovarao o trenutnim i novim projektima obnove školskih objekata ovog kantona. Naime, UNDP je glavni investitor rekonstrukcije i obnove školskih objekata u ZDK-u nakon majskih poplava.

“Veliki broj aktivnosti koje smo poduzeli u ZDK-u ne bi bio moguć bez dobre saradnje sa Ministarstvom, ali i jedinicama lokalne samouprave, gdje se nalaze ovi školski, odnosno predškolski objekti. Radi se o 15 objekata na području Kantona koji su obuhvaćeni investicijom kroz program EU za oporavak od poplava. Na prostoru BiH je njime obuhvaćeno 90 školskih i predškolskih ustanova, ukupne vrijednosti 16 miliona KM. Nadamo se da će najveći dio programa biti realizovan u naredna tri- četiri mjeseca. Dva objekta će morati biti srušena i izgrađena iznova. To su objekti u Bočinji, općina Maglaj i Lovnici, Zavidovići”, rekao je Arifagić.

Osim sredstava EU, za ovaj program će Zeničko-dobojski kanton izdvojiti 600.000, a federalno Ministarstvo obrazovanja 490.000 maraka.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close