Za neopravdano povećanje cijena slijede drakonske kazne

I Vlada RS i Vlada Federacije su najavile drakonske kazne za one koji budu neopravdano podizali cijene te pljačkali imovinu građana. Istaknuto je da između Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske postoji dobra koordinacija u naporima da se što više i brže ublaže posljedice velikih poplava.  Vlada je uputila poziv kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova da otkrivaju one koji stanje na popljavljenim područjima koriste za pljačkanje domova i privrednih objekata. Kako je Kaznenim zakonom FBiH definirano, ovo su oblici teške krađe.

Vlada Federacije BiH, koja je u stalnom zasjedanju, na današnjoj je sjednici zadužila Federalno ministarstvo trgovine i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, u saradnji s nadležnim tijelima i inspekcijama svih kantona u FBiH, intenzivno prate kretanje cijena, te da u slučajevima nezakonitog i neosnovanog povećanja cijena i mogućih zloupotreba, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i o tome informiraju Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada upućuje poziv građanima da sve slučajeve nezakonitog i neosnovanog povećanja cijena prijave Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i inspekcijama kantona koje su dužne odmah postupiti po prijavama građana. Naložila je svim inspekcijskim službama da bez odlaganja postupe po prijavama građana, te po utvrđivanju nezakonitosti u skladu sa represivnim zakonskim mogućnostima sankcionišu počinioce.

Ponovljen je poziv građanima da saznanja o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke prijave najbližoj policijskoj stanici.

Ukoliko službene osobe iz policijskih stanica i inspekcija propuste poduzeti mjere po ovim prijavama, građani mogu o tome direktno informirati Vladu FBiH na telefon 033/212-602, koji je otvoren 24 sata.

Federalna vlada otvorila je donatorske račune za pomoć stradalim u poplavama, čiji brojevi su dostavljeni medijima, a mogu se vidjeti i na web stranici Vlade FbiH (www.fbihvlada.gov.ba).

Istovremeno, pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Fonda za ove namjene. S tim u vezi, između ostalog, planirano je da već u ponedjeljak u Federalnoj vladi bude organiziran sastanak s predstavnicima javnih preduzeća i njihovih kooperanata kako bi bile sagledane njihove mogućnosti u pružanju pomoći ugroženim područjima.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close