Katastrofa u državi, ali Parlament BiH ne vidi potrebu za vanrednom sjednicom

Vijeće ministara BiH nije proglasilo vanredno stanje u državi, a niti jedan parlament u Bosni i Hercegovini nije zakazao vanrednu sjednicu, uprkos činjenici da se država suočava sa najvećom elementarnom nepogodom u njenoj historiji, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Spasioci broje žrtve na terenu, kojih je dosada blizu 20, nekoliko desetina hiljada ljudi je napustilo svoje domove, hiljade ih zauvijek izgubilo, putne komunikacije u gotovo pola države su prekinute, ekonomske štete su nemjereljive, a obnova će trajati godinama.

No, državni Parlament BiH nije do ovog trenutka zakazao vanrednu sjednicu, obzirom da ni Vijeće ministara BiH nije proglasilo vanredno stanje.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović kazao je u izjavio za NAP da je najvažnije da Vijeće ministara funkcionira.

– Nema potrebe u ovakvim situacijama da zasjeda Parlament. Važno je da izvršne vlasti čine velike napore i radi svoj posao – kazao je Magazinović.

Vlada Federacije BiH jeste proglasila vanredno stanje i već danima je angažirala sve kapacitete u borbi protiv katastrofe. No, predsjednik Parlamenta FBiH Safet Softić u izjavi za agenciju Patria kazao je da nema inicijative za održavanjem vanredne sjednice.

– Niko nije podnio takav zahtjev. Ali, mi imamo u srijedu i četvrtak redovnu i vanrednu sjednicu. Pretpostavljam da će onda na tim sjednicama biti govora o novonastaloj situaciji u državi – kazao nam je Softić.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close