Za izvoz hrane potrebno ispuniti šest preporuka Evropske Unije

BiH je napravila veliki napredak u ispunjavanju uslova za poboljšanje izvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane u EU, ali mora da ispuni još uslova i zadovolji određene standarde, istaknuto je u Sarajevu na završnoj konferenciji projekta EU o ovoj problematici.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da je BiH dobila ukupno šest preporuka koje treba ispuniti da bi stekla pravo izvoza prehrambenih proizvoda u EU.

On je naglasio da je jedna od glavnih prepreka nefunkcionalnost „vertikalnog lanca komandovanja“ u nadzoru nad procesom proizvodnje, prerade i kontrole hrane.

„To je naš najveći problem koji smo pokušali riješiti na više načina. Najlakši način za rješavanje ovog problema su hitne izmjene i dopune zakona o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi“, pojasnio je Kalaba na završnoj konferenciji projekta „Podrška jačanju izvoznog potencijala u oblasti poljoprivrednih proizvoda i hrane u EU“.

On je rekao da je ispunjena preporuka EU koja se odnosi na edukaciju veterinarskih inspektora i drugih subjekata u odnosu sa hranom. „Dobili smo pozitivnu ocjenu od ispekcije za hranu i veterinarstvo EU“, istakao je Kalaba i dodao da su edukacije i urađene u okviru ovog projekta.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da BiH ima potreban potencijal za izvoz proizvoda u EU, ali da mora ispuniti određene uslove i zadovoljiti određene standarde.

„Ti uslovi su prvenstveno usmjereni na praćenje proizvoda, a drugo je pitanje higijene u proizvodnji i preradi“, naveo je Davidi i dodao da u BiH postoje i problemi koordinacije nadležnosti i oni koji se odnose na nedostatke u zakonskoj legislativi u ovaj oblasti.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sead Mačkić naveo je da je Agencija, uz pomoć EU, angažovala eksperte iz Litvanije koji su u proteklih šest mjeseci sagledavali stanje kod nadležnih institucija u BiH i kod subjekata za proizvodnju mlijeka, peradi, jaja i mesa.

„Veoma je važno da je EU podržala ovakav projekat, za koji je izdvojila 250.000 evra. Zahvaljujući ovom projektu u BiH je u kratkom periodu doneseno više od 135 propisa o hrani koji su sada usklađeni sa legislativom EU. Sada je potrebna njihova bolja implementacija“, naveo je Mačkić.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Emina Salkičević Dizdarević rekla je da će ovaj projekat pomoći da poljoprivredni proizvođači u BiH prevaziđu probleme s kojima se susreću u izvozu svojih proizvoda u EU.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je o ovom pitanju urađeno dosta, ali ne dovoljno i dodao da je veoma bitno obezbijediti izvoz prozvoda u EU i preko teritorije EU.

www.magazinplus.eu – Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close