BiHPrivreda

Za izradu studije gradnje toplovoda 270.000 KM

Mjere Fonda za zaštitu okoliša FBiH za čistiji zrak

Za izradu studije gradnje toplovoda 270.000 KM

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH uključio se u borbu protiv zagađenja i izdvojio 270.000 maraka kojim je sufinansirana izrada studije izvodivosti za gradnju generacijskog projekta toplovoda Kakanj – Sarajevo i Kakanj – Zenica.

Iz ove institucije, kojoj je primarni cilj prevencija zagađenja, dolaze pozitivni signali kada je riječ o mjerama i projektima koji se bave zaštitom okoliša.

Važni projekti

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme aktuelan problem aerozagađenja, Fond je niz mjera koje bi pospješile okoliš u većim gradovima.

Jedna od njih je i sufinansiranje toplovoda, što Fuad Čibukčić, direktor ove institucije, smatra odličnim rješenjem za glavni grad BiH. Studija je pokazala ekonomsku i društvenu opravdanost, a stručnjaci smatraju da bi postojeći blokovi TE Kakanj mogli grijati glavni grad BiH.

– Fond smatra da je gradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo dobro rješenje za smanjenje aerozagađenja, uz, naravno, uvođenje i drugih neophodnih mjera – kaže Čibukčić za naš list.

cibukcic-11

Čibukčić: Dobro rješenje

Osim toga, Fond sufinansira uspostavu mreže stanica za praćenje kvaliteta zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda kroz popravku i nabavku novih analizatora i osposobljavanje laboratorija za analizu lebdećih čestica.

– Jedan od strateški važnih projekata je i finansiranje Studije mogućnosti uvođenja prirodnog gasa u saobraćaj, s naglaskom na gradske autobuse – dodaje Čibukčić.

Neki od projekata koji se bave zaštitom zraka u urbanim sredinama, koje je pripremio tim Fonda za zaštitu okoliša , jesu uvođenje električnih vozila u gradski saobraćaj, korištenje alternativnih goriva, ekonomičnije i ekološki prihvatljivije korištenje goriva.

U smislu povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, Fond omogućava smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisija prašine, što je u Sarajevu provedeno u objektima zgrade Općine Novo Sarajevo, Pozorišta mladih, Doma za nezbrinutu djecu Bjelave.

Kućna ložišta

Što se tiče plana prijedloga mjera za čišći zrak i zdravije okruženje, iz ove institucije nastoje insistirati kod nadležnih institucija na sistemskim mjerama kao što je kontrola na tehničkim pregledima.

Dalje, potrebno je naglašavati potrebu za sistemskim i sveobuhvatnim rješenjima kroz prostorno planiranje, regulacijske planove, savremena saobraćajna rješenja, rješavanje pitanja nelegalne gradnje, kontrole kvalitete goriva u kućnim ložištima i motornim vozilima.

Prijedlozi mjera za čistiji zrak

Inovativna tehničko-tehnološka rješenja u saobraćaju
Prostorno i urbanističko planiranje radi poboljšanja kvaliteta zraka (rješavanje problema malih ložišta u urbanim sredinama, projekti sadnje parkova, proširenje mreža biciklističkih staza)
Povećanje protoka saobraćaja
Studije postojećeg stanja javnog saobraćaja u gradovima
Studije uvođenja biogoriva i plina u javni gradski saobraćaj

 

Autor: E. TRAKO – avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close