Za izgradnju dionice Doboj jug – Žepče Vlada će tražiti koncesionara

Vlada Federacije BiH je jučer je usvojila Odluku o pristupanju postupku za dodjelu koncesije za dionicu Doboj jug – Žepče na autocesti Koridora Vc.

Projektnu strukturu izgradnje autoceste za ovu dionicu putem modela koncesije su članovima Vlade FBiH prezentirali su predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), JP Autoceste FBiH i Komisije za koncesije FBiH.

Autoceste FBiH su, uime Vlade Federacije BiH, potpisale s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) Ugovor o savjetodavnim uslugama vezano za realizaciju projekta izgradnje autoceste za dionicu Doboj jug – Žepče, dužine 39 kilometara. Projekat će biti realiziran putem koncesije kao modela finansiranja izgradnje.

Postupak i način dodjele koncesije za izgradnju i upravljanje dionicom Doboj jug – Žepče na autocesti Koridora Vc biti izvršen putem međunarodnog javnog poziva potencijalnim ponuđačima, u skladu sa Zakonom o koncesijama FBiH i Pravilima o postupku dodjele koncesija.

Izgradnja autoceste putem dodjele koncesije predstavlja dodatni način finansiranja izgradnje u slučajevima ograničenih mogućnosti za kapitalne investicije.

Realizacija ovog projekta će imati dugoročne efekte u vidu kvalitetnijih prometnih tokova, uključivanja stranog privatnog kapitala u infrastrukturne projekte ovog tipa i aktiviranje više grana privrede i industrije na ovako značajnim projektima, saopćeno je iz Vlade.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close