BiHPrivreda

Za inovativne ideje dostupna sredstva od 2,3 milijuna eura

Kompanije koje imaju inovativnu ideju imaju priliku aplicirati na otvoreni poziv programa Challenge for Change (C2C) za sredstva od 2,3 milijuna eura. Sredstva su dostupna za mikro, male i srednje kompanije, ali i startupe.

Startupi koji su registrirani najmanje 6 mjeseci, a ne stariji od dvije godine, moći će dobiti maksimalan iznos sredstava od 10.000 eura, dok će mikro, mala i srednja poduzeća, do 250 zaposlenih, moći dobiti maksimalan iznos granta od 30.000 eura, istaknuto je danas na prezentaciji ovog projekta.

Prema riječima veleposlanika Švedske u BiH Andersa Hagelberga, čija razvojna agencija i Vlada financiraju ovaj projekt, bit će dobrodošle aplikacije žena, mladih i ranjivih kategorija koji imaju ideju, ali ne mogu dobiti kredite od banaka.

Kada se govori o inovacijama Hagelberg napominje da se ne mora raditi o inovativom proizvodu, nego to može biti inovacija u biznisu ili pristupu poslovanju, ali bitno je da ta ideja može biti konkurentna na tržištu.

Šefkija Okerić, direktor SERDA-e, koja je vodeći partner na implementaciji ovog projekta, kaže da očekuju da će oko 150 kompanija koristiti ova grant sredstva. Kompanije moraju dokazati inovativnu ideju vezanu za proizvod ili uslugu.

“Negdje oko 32 posto naših kompanija koristi inovacije u svojim procesima, a očekujemo da će se ovaj procenat povećati nakon ovog projekta”, naveo je on dodajući da je to jako bitno za razvoj i zapošljavanje jer su kompanije koje koriste inovacije konkurentnije na tržištu.

Projekt će trajati četiri godine, a kroz njega će biti raspisano šest poziva, otprilike po dva poziva na godinu.

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih poduzeće RS, koja je partner SERDA-i na ovom projektu, kaže da su oni provodili brojne projekte koji su imali za cilj razvoj MSP-a, ali da su isti do sada bili nefinancijske prirode. Zato smatra da je ovo sjajna prilika za MSP-ove da za svoje inovativne ideje dobiju grant sredstva.

Sanela Dževlan, projekt manager u SERDA-i, navodi da će poziv biti otvoren do 12. lipnja/juna 2017. Napominje da tvrtke mogu aplicirati s jednom idejom, ali mogu grant dobiti i kao partneri u nekom projektu, ukoliko on prođe selekciju.

“Projekt ne može trajati duže od 12 mjeseci i njegovi efekti moraju biti vidljivi u BiH.  Kompanije će za iznos traženih sredstava morati sudjelovati sa istim iznosom vlastitih sredstava”, navodi Dževlan.

Napominje da je projekt otvoren i za aplikacije za kompanije iz Švedske, osobito one koje su u vlasništvu bh. dijaspore.

D.K.

Akta.ba

BH. DIJASPORA U ŠVEDSKOJ NAJUSPJEŠNIJI MIGRANTI

Anders Hagelberg, veleposlanik Švedske u BiH, kaže da bi neka ideja bila inovativna ona zahtijeva tri stvari, a to su: poticajno poslovno okruženje, invoativna ideja te pristup financijama. Ovaj projekt se, ističe, fokusira na ova dva zadnja faktora. Dodaje da je oduševljen s poduzetnicima iz BiH koje smatra veoma inovativnima.

Napominje, da u Švedskoj postoji značajna bh. dijaspora od 80.000 osoba te da istraživanja pokazuju da su oni najupješniji migranti u ovoj zemlji.

”Neki od njih se sada žele vratiti i ulagati u BiH,  a neki su već otvorili IT kompanije ovdje. Budućnost ove zemlje je u poslovnom sektoru jer jedino on može osigurati razvoj i zapošljavanja”, naveo je on.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close