Za dva mjeseca izvezena 2 miliona maraka u zlatu!

Samo u prva dva mjeseca ove godine iz BiH je izvezeno zlata i drugih plemenitih metala u vrijednosti od 2.135.000 KM, potvrđeno je “Avazu” u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. S druge strane, za isti period u zemlju je uvezeno zlata u vrijednosti od 342.000 KM.

Biznis pojedinaca

O kojoj količini ovih vrijednosti se radi, iz UIO ne navode, no, sudeći prema novčanoj vrijednosti robe, jasno je da posao izvoza zlata iz naše zemlje naprosto cvjeta, a niko nema podataka o tome koliko je država profitirala na ovom očigledno unosnom biznisu pojedinaca niti kakve bi posljedice “odljev” zlata preko granice dugoročno mogao imati po zemlju.

Sudeći prema najnovijim podacima, ali i sve većem broju radnji za otkup zlata, koje su naprosto preplavile gradove u BiH, ovogodišnji izvoz ovog i drugih plemenitih metala premašit će prošlogodišnji rekord, kada je izvezeno zlata u vrijednosti od oko sedam miliona maraka. Da se iza svega krije “posao stoljeća”, govori i podatak da je prije dvije godine vrijednost izvezenog zlata bila oko 1,5 miliona, a 2010. “tek” 580.000 KM.

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević u izjavi za “Avaz” kaže da ova institucija nema podatke o ukupnom prometovanom zlatu u BiH, navodeći da one otkupne stanice koje su u sistemu plaćanja PDV-a ne prometuju tu robu u zemlji.

– Oni uglavnom zlato izvoze i ne trguju njim dalje u BiH nego ga izvoze, tako da pri izvozu ne plaćaju PDV – kaže Kovačević.

Garant stabilnosti

S druge strane, grupa vlasnika zlatarskih radnji iz naše zemlje koji su željeli ostati anonimni u pismu upućenom našoj redakciji izrazila je ogorčenje što država dozvoljava nekontroliran izvoz zlata koje je, kako ističu, garant ekonomske stabilnosti jedne zemlje. Također, sumnjaju da je izvezeno i zlato proteklih godina ukradeno u njihovim radnjama.

– Samo u posljednjih nekoliko godina bilo je oko 30 pljački zlatarskih radnji, a procent pronađenog zlata je nikakav. Gdje je to zlato? Kuda je prešlo granicu i kako se kontroliraju te rafinerije i otkupne stanice zlata kada po zakonu samo zlatarske radnje imaju pravo na otkup zlata – pitaju se ogorčeni zlatari, koji tvrde da zlato koje oni otkupljuju ostaje u zemlji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close