PolitikaRegion

YIHR: Kordićevo predavanje veliča rat i nasilje

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske (YIHR) uputila je otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma “Stjepan Radić” Boženku Ćosiću povodom predavanja koje je u ovom domu u utorak održao osuđeni ratni zločinac Dario Kordić.

Poštovani gospodine Ćosić,

Povod za naše obraćanje Vama je predavanje koje je jučer, 2. travnja 2019. održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu “Forum” zagrebačkog studentskog doma “Stjepan Radić”, a kojeg ste Vi upravitelj.

Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran. Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece.

Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima.

Kako biste studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih upućujemo Vam zahtjev za održavanjem projekcije filma “Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna” u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u kinu “Forum”, koji između ostalog, tematizira zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima, navedeno je u pismu.

Podsjećamo, sinoć je u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu održano predavanje ratnog zločinca Darija Kordića o vjeri.

Organizirao ga je don Damir Stojić, a zločinac Kordić je govorio o “svjedočanstvu vjere” na temu “Bog iza rešetaka”. Obraćanje Kordića započelo je pjesmom nakon čega je pričao kako je spoznao Boga dok je 17 godina bio zatvoren. 

Pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinula je skupina mladih ljudi uz povike: Ti si ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je oduzet.


(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close