-TopSLIDEBiHPrivreda

Zavisimo od globalnih kretanja: Koji su ključni ekonomski izazovi za BiH u 2024.

MRAČNE PROGNOZE

Među makroekonomskim pokazateljima i trendovima ekonomskih kretanja u BiH koji su obilježili proteklu godinu jesu usporavanje inflacije, blago povećanje kreditnog rejtinga i skroman ekonomski rast. Šta BiH očekuje u ovoj godini, mračne prognoze ili tračak optimizma, odnosno koji su to stvarni i ključni ekonomski izazovi?

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže nam da u ključne ekonomske izazove u ovoj godini spadaju i oni koji izvorno nisu ekonomskog karaktera, ali imaju značajne ekonomske efekte.

Globalna kretanja

– Sigurnosni izazov s ekonomskim efektima su aktuelni ratovi u svijetu, prije svega u Palestini i Ukrajini, koji se u manjoj ili većoj mjeri negativno odražavaju na svjetsku ekonomiju i remete lance snabdijevanja. Ovisno o daljnjem razvoju događaja, ovi efekti mogu eskalirati ili se umanjiti, ali će u određenoj mjeri biti prisutni sve dok ovi ratovi ne završe, a neki mogu trajati i dalje ovisno o njihovom ishodu – kaže Gavran.

Politički izazov s ekonomskim efektima su izbori u nekima od vodećih svjetskih ekonomija, čiji bi ishodi, naglašava, mogli utjecati na buduća globalna kretanja, ali za nas su to i lokalni izbori u BiH, jer, kako pojašnjava, izborne godine i ionako neefikasno djelovanje vlasti dodatno blokiraju i negativno djeluju na ekonomske aktivnosti.

Gavran: Sigurnosni izazov. Facebook

– Među čisto ekonomskim izazovima ostaje pitanje inflatornih kretanja i njihovih posljedica. Iako je stopa inflacije uglavnom u padu, cijene velikog broja proizvoda i usluga su ostale nerealno visoke, neke još rastu ili bi mogle ponovno rasti, a negativne posljedice dugotrajne inflacije i pada životnog standarda i dalje su prisutne – govori nam Gavran.

Pad izvoza

Drugi čisto ekonomski izazov je, dodaje Gavran, recesija u Evropi i još nekim ekonomijama, odnosno usporavanje ekonomskog rasta i visoke kamatne stope.

– U ovoj godini bismo trebali očekivati početak pada kamatnih stopa, ali upitno je koliko će dugo trebati za ubrzanje ekonomske aktivnosti i oporavak ekonomija koje trpe najveće poremećaje, poput, recimo, Njemačke. To se sve, naravno, odražava i na bh. ekonomiju, prije svega pad izvoza i industrijske proizvodnje izvoznih sektora – podvlači Gavran.

Preživljavati i poslovati

– Ipak, najveći izazov za većinu građana i privredu je kako nastaviti preživljavati i poslovati u uvjetima visokih troškova života, niskih primanja i nepovoljnog poslovnog okruženja, uz neefikasnu i dobrim dijelom korumpiranu vlast, besperspektivnost i masovno iseljavanje stanovništva. Poučeni ranijim iskustvom, nemamo baš osnova da očekujemo prevladavanje ovog izazova ni ove godine – navodi Gavran.

Ekonomsko-politički izazov za područje Federacije BiH je hoće li se i kada konačno ostvariti obećanja o novim fiskalnim zakonima, povećanju primanja zaposlenih i rasterećenju poslodavaca i na koji način.

Piše: Meliha Smajkic

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close