Visoko

“Želite li nešto naučiti brzo i učinkovito, morate to vidjeti, čuti i osjetiti”

“Želite li nešto naučiti brzo i učinkovito, morate to vidjeti, čuti i osjetiti”.

U sklopu pedagoškog rada naše ustanove organizovan je interaktivni čas koji je bio povezan sa temom trenutne izložbe i Nastavnim planom i programom Gimnazija “Visoko” Visoko. Zajedno sa profesoricom, magistricom Muzičke akademije Sabinom Šljivo, učenici su imali zadatak da nekoliko dana istražuju bosanskohercegovačku opernu scenu u cilju pronalaska i promoviranja ličnosti koje su svojim radom zavrijedile njihovo pominjanje i isticanje. Zatim su podijeljeni u parove i pristupili kritički samoj dokumentarnoj izložbi te na svojstven način predstavili doživljeno.

Učenici su nam donijeli nova sazanja o

Bahriji Nuri Hadžić koja je bila bošnjački operski pjevač čiji je domet na međunarodnoj operskoj sceni među najvećim. Zatim su nam predstavili Ivicu Šarića, rođenog u Kraljevoj Sutjesci, inače

prvaka Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, ali i Amilu Bakšić – primadonu Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Neizostavna je bila i Hasanaginica kao prva bošnjačka opera.

Prednost ovakvog oblika suradnje je u tome što učenici stupaju u kontakt sa izvorima znanja koje promatraju te ga u konačnici propituju ali i razvijaju vještinu kritičkog mišljenja.

FB: Zavičajni muzej Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close