-TopSLIDEKolumne

Erdogan pomaže Dodiku kao nekad sultan Srbiji!

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan od sutra boravi u privatno-službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Između ostalog planiran je susret Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH kojem će prisustvovati i Milorad Dodik iako bojkotuje rad Predsjedništva BiH, blokira rad institucija BiH i ne prestaje s vrijeđanjem Bošnjaka.

I upravo zbog posljednje izjave da ‘muslimani neće njima ništa odlučivati’ očekivala se reakcija Erdogana, makar u vidu protesta ili izraza nezadovoljstva i neslaganja s takvim fašističkim nastupima. Desilo se obratno, Erdogan svojim pristankom na sastanak s Dodikom pomaže lideru SNSD-a u momentu kada ga kompletan civiliziran svijet osuđuje zbog negiranja genocida, rušenja BiH, vrijeđanja građana BiH, međunarodnih institucija i zvaničnika…

Godinama se vodi rasprava o tome da li su Bošnjaci hendikepirani zato što nemaju zemlju-maticu kao bosanskohercegovčki Srbi i Hrvati, koliko vjera i osmansko naslijeđe vezuju Bošnjake za Tursku, zašto se u bosanskim gradovima proslavljaju pobjede turske reprezentacije, zašto Njemačka mnogo više investira u Bosnu i Hercegovinu nego Turska, zašto se Stranka demokratske akcije i njen lider Bakir Izetbegović sve više vezuju za turskog predsjednika Erdogana.

Sada je epilog na pomolu, iako smo ga znali od ranije. Izetbegoviću Erdogan treba taman toliko da bude kum njegovoj kćerki Jasmini Izetbegović, a državna pitanja će rješavati kasnije, jer sada imamo jasnu sliku – ona se manifestira u vidu ‘država, to sam ja’.

Historijski gledano nisam mnogo ni očekivala od Erdogana kada je u pitanju njegov odnos prema Dodiku. Ipak on za račun dobrih odnosa Ankare i Beograda neće postaviti Dodika gdje mu je mjesto.

Historija je učiteljica života, pa skrećem pažnju da je i osmanski dvor imao različit pristup prema Srbiji i Bosni. Sultan je pokretima u kojima su hrišćanske vođe vodile borbu za slobodu ili koji su tražili određen vid autonomije, kao u slučaju Srbije, bio spreman izaći u susret ako bi se zauzvrat njegovo bogatstvo povećavalo. Međutim, imao je sasvim drugačiji odnos prema Bosni i Bošnjacima, jer su bosanski pokret vodili muslimani. Sultan je tada njihovu pobunu smatrao činom izdaje, te su nakon poraza bosanskog pokreta uništene sve kapetanije u Bosni.

Izgubili smo tada ulogu i značaj u Osmanskom Carstvu, a uništene su i političke snage koje su u nadolazećem periodu mogle voditi Bošnjake i Bosnu ka izgradnji nacionalnog identiteta i nacionalne države.

Danas nam slično poručuju, samo u novom režimu i novom dobu. Princip je isti!

Zato ugledni sociolog Slavo Kukić upozorava da Erdogan prije svega u fokusu svog interesa ima isključivo turske interese.

„Svako onaj ko misli po matrici da su Erdoganu i Turskoj na prvom mjestu interesi Bosne u velikoj je zabludi. Nije mu ni na kraj pamet da iz fokusa svoje pažnje izdvoji Milorada Dodika.

Ne zbog Milorada Dodika već jer je svjestan da to podrazumijeva i udaljavanje od Aleksandra Vučića i Srbije gdje ima i ekonomske i političke interese ali i zbog svojih geopolitičkih interesa koje imaju za cilj i obnavljanje moći iz doba Sulejmana Veličanstvenog“, kazao je Kukić.

Iluzorno je očekivati da Erdogan zbog BiH ili Bakira Izetbegovića suspenduje projekte i procese u Srbiji. Ali, Bakiru to nije ni važno, bitno je da posvjedoči u džamiji braku njegove jedinice.

A, mogao bi Bakir upravo preko Erdogana vidjeti šta znači cijeniti ekonomski interes države, koji je iznad svakog privatnog i prijateljskog odnosa.

Ali dok je nama Bakira ovakve SDA i nacionalnih kvazilidera, Miloradu Dodiku će biti sve bolje, kao i njegovom prijatelju i savezniku u rušenju države Draganu Čoviću.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close