PolitikaRegion

Zvanični Berlin sit je praznih obećanja bh. političara

Članovi Predsjedništva BiH dolaze u Berlin u trenutku kada se njihova zemlja, kako smatraju analitičari u Njemačkoj, nalazi u izuzetno teškoj krizi, kaže za Vijesti.ba novinar Deutsche Welle-a Mehmed Smajić, uoči sastanka kolektivnog šefa države sa kancelarkom Angelom Merkel.

Kako pojašnjava, riječ je o krizi koju su najvećim dijelom izazvali politički lideri.

Smajić podsjeća da je njemačka kancelarka Merkel krajem juna 2016. godine prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Berlinu rekla da Njemačka podržava BiH na njenom putu u EU.

“Međutim, BiH i nije previše napravila na tom putu. Dok Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju status kandidata, BiH i Kosovo kasne na evropskom putu i tapkaju u mjestu. Zvaničnici u Berlinu znaju o čemu već godinama razgovaraju sa čelnicima BiH i poučeni dosadašnjim iskustvom, prevelikih očekivanja nema. Siti su praznih obećanja”, navodi novinar Deutsche Welle-a u razgovoru za Vijesti.ba.

Smajić ukazuje da postoji jedna doza zabrinutost, jer se sve češće čuje kako je BiH u ćorsokaku, ali i EU čije inicijative prema ovoj zapadnobalkanskoj zemlji ne donose rezultate.

“Takav neuspjeh je šamar, kako za BiH, tako i za EU i samu Njemačku. Britansko-njemačka inicijativa isto tako nije dala željene rezultate. Najveći gubitnici u cijeloj priči su građani koji najviše ispaštaju zbog nesposobnosti svojih političkih lidera koje, doduše sami biraju. Možda će izjave članova Predsjedništva BiH nakon povratka iz Berlina konačno otvoriti oči biračima jer su oni ti koji ih mogu kazniti. EU i Njemačka to u ovom trenutku sigurno neće učiniti jer imaju daleko većih problema od BiH koja je godinama i sama problem”, smatra Smajić.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović večeras će se u Berlinu sastati s njemačkom kancelarkom Merkel, na njen poziv.

Sastanak će biti održan u Kabinetu kancelarke, s početkom u 19.00 sati, a prije sastanka planirano je obraćanje medijima.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close