WikiLeaks dosljedan – unatoč upozorenjima objavili ime “Države X” u kojoj NSA vrši gigantski nadzor i snima gotovo sve telefonske pozive

Unatoč strogim upozorenjima američke Vlade da bi otkrivanje te informacije moglo izazvati nemire i ljudske žrtve (opširnije o temi: Što će prije vikenda otkriti Assange? WikiLeaks se sprema objaviti ime zemlje koja je “pod masovnim napadom” NSA unatoč upozorenju da bi takva informacija izazvala žrtve i eskalaciju nasilja), iz WikiLeaksa su pokazali da su dosljedni svojim stavovima. Organizacija, koju predvodi Julian Assange, poručila je kako neće sudjelovati u cenzuri te kako svi, a naročito narod pogođene zemlje, imaju pravo znati o kojoj se državi radi kada je riječ o novim Snowdenovim dokumentima koji otkrivaju do sada najžešći nadzor američke špijunske agencije NSA.

(advance.hr)

Detalje dokumenata objavio je list The Intercept, gdje je jedan od glavnih autora novinar Glenn Greenwald. Dokumenti otkrivaju kako je agresivni američki špijunski program u dotičnoj zemlji povećao nadzor na jednu sasvim drugu razinu te kako se snima gotovo svaki telefonski poziv. No, autori u listu The Intercept odlučili su ne objaviti ime te države zbog navodnog straha da bi to otkriće moglo izazvati izuzetno negativne i opasne reakcije.

WikiLeaks se žestoko usprotivio takvoj “uređivačkoj politici” te su poručili da se radi o običnoj cenzuri koja je temeljena na lažnim argumentima američkog Pentagona. “Istina nikada nikome nije naštetila”, poručili su iz WikiLeaksa te istaknuli kako će objaviti ime “države X” u roku od 72 sata ukoliko iz Intercepta to sami ne učine.

Mnogi su spekulirali o kojoj bi se državi moglo raditi, no malo njih je pogodilo, mada je odgovor na ovaj “misterij” zapravo bio i više nego očit. Danas je rok od 72 sata istekao i WikiLeaks su održali obećanje – prije nekoliko trenutaka na svojim stranicama su objavili poruku:

“WikiLeaks ne može biti sudionik cenzure žrtve zemlje X. Država u pitanju je – Afganistan”.


Misterij je riješen, no kakve će biti posljedice? Kao prvo, valja istaknuti kako se u slučaju “države X”, za koju od jutros znamo da je Afganistan, ne primjenjuje “klasična” NSA špijunaža (koja zapravo nadzire cijelu planetu), već specijalni agresivni program, pod nazivom “MYSTIC”, koji – kako otkrivaju dokumenti Edwarda Snowdena – snima gotovo sve lokalne i međunarodne pozive unutar te države.

Glavni urednik i osnivač WikiLeaksa, Julian Asaange – koji se i dalje, već dvije godine, nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu – napisao je tekst povodom objave ovih informacija te je žestoko kritizirao SAD, ali i medije koji im “pomažu u cenzuri”. U tekstu Assange navodi:

“Znamo iz prethodnih izvještaja kako je NSA masovni špijunski sustav jedna od ključnih komponenti američkog programa bespilotnih letjelica. Američki dronovi ubili su na tisuće ljudi i na stotine žena i djece u Afganistanu, Pakistanu, Jemenu i Somaliji, direktno kršeći međunarodni zakon. Cenzurirati identitet zemlje-žrtve bila bi direktna asistencija u ubijanju nevinih ljudi”.


Još jednom Julian se pokazao kao osoba konzistentnog moralnog integriteta jer ovo je zasigurno bila iznimno teška odluka.
NSA program MYSTIC nadzire nekoliko država, no u dvije od njih – Bahamima i Afganistanu (označeno kao “Država X”) provodi se agresivniji nadzor u kojem se svi telefonski razgovoru snimaju. “Blaža” verzija ovog nadzora provodi se u Keniji, Meksiku i Filipinima gdje se nadziru tzv. “meta” podaci o razgovorimaKakve će biti posljedice ovog otkrića? Dakako, neki su se možda nadali “zanimljivijem” identitetu “države X”, poput Turske, Njemačke, Izraela… No, otkriće da se radi o Afganistanu moglo bi imati ogromne posljedice. Naime, SAD već godinama intenzivno vrši pritisak na Kabul po pitanju potpisivanja tzv. “sigurnosnog sporazuma” prema kojem bi američke trupe mogle ostati u zemlji i nakon 2014. (do kraja godine se moraju svi povući ukoliko sporazum ne bude potpisan). Predsjednik na odlasku, Hamid Karzai, unatoč iznenađenju mnogih se “odmetnuo” od SAD-a te se usprotivio potpisivanju takvog sporazuma (vidi: Karzaijeve dileme po pitanju sigurnosnog pakta sa SAD-om: “Ako nema mira nema ni pakta, mir je preduvjet”). Washington sada čeka na novog predsjednika te smatraju kako će s njime odmah potpisati takav sporazum. Tu sada na red dolaze ova otkrića koja mogu, a vjerojatno i hoće, snažno pomrsiti američke planove u Afganistanu.

Teško je prognozirati, no ovo otkriće bi potencijalno moglo u potpunosti riješiti Afganistan američke vojne prisutnosti (prema mnogima – američke “okupacije”). Imajući to u vidu, važnost ove objave je izuzetna. Nije za očekivati da će zbog toga u Afganistanu doći do “nemira i žrtava”, kako su iz Pentagona upozoravali novinare The Intercepta i The Washington Posta, no moglo bi doći do većih promjena u samom političkom opredjeljenju zemlje. Ukoliko SAD bude prisiljen u potpunosti napustiti Afganistan, baš kao što je morao napustiti i Irak, to bi bio veliki udarac za američku administraciju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close