BiHPolitika

Wigemarkov pritisak na CIK da donose protivustavnu odluku za Dom naroda

OHR i SAD protiv

Wigemarkov pritisak na CIK da donose protivustavnu odluku za Dom naroda: Osnova popis iz 2013. godine!

 

Centralna izborna komisija BiH sutra će u Sarajevu razmotriti raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Sjednica je zakazana u 10.00 sati, a ovo pitanje je četvrta tačka dnevnog reda.

Potvrdio je ovo za Vijesti.ba član CIK-a BiH Novak Božičković. No, on nije htio prejudicirati kakvu odluku će CIK donijeti.

“To se drži u tajnosti. Ja to ne znam. To će sutra biti na sjednici”, rekao je Božičković.

Dodao je da ne zna ni da li postoji radna verzija odluke, odnosno da je on kao član CIK-a do danas nije dobio.

A kako Vijesti.ba saznaju u CIK-u je već odlučeno da će se prihvatiti nacrt odluke, prema kojoj bi se presuda “Božo Ljubić“ riješila na način da se pri raspodjeli mandata po kantonima u Domu naroda FBiH kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013. godine.

Kod popunjavanja Doma naroda FBiH navodno su u opticaju dvije varijante. Jedna je da se raspodjela mandata vrši uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Ukoliko ovaj princip bude izostavljen, to će definitivno ići na ruku HDZ-a BiH čemu se oštro protive OHR i Ambasada SAD-a i što nije u skladu s Ustavom. Uostalom, neustavno je sve osim popisa iz 1991. i principa delegiranja najmanje jednog iz svakog kantona.

Kako saznajemo, u akciju kršenja Ustava uključio se i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Wigemark koji vrši pritisak na CIK da se ovakva odluka donese. Također, navodno je u momentu kada su OHR i Ambasada SAD od  CIK-a tražili da ponovno broji, Wigemark je predsjedniku CIK-a Branku Petriću rekao da nema brojanja i da EU traži što prije zvanične rezultate i da ponovno brojanje nije potrebno.

Kako saznajemo iz diplomatskih krugova Wigemark solira u cijeloj akciji, te nema ničiju saglasnost iz EU.

Odluka će po svemu sudeći biti na jedinoj članici CIK-a koja još nije donijela definitivnu odluku – Ireni Hadžiabdić na koju se također vrši veliki pritisak da prekrši Ustav i glasa za odluku da se raspodjela mandata vrši bez principa da iz svakog kantona bude delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu.

Za potpredsjednika DF-a Dženana Đonlagića nema dileme – odluka CIK-a mora biti u potpunosti u skladu sa Ustavom FBiH, jer se radi o pupunjavanju Doma naroda ovog parlamenta.

“To znači da iz svakoga kantona, ukoliko imamo izabranog zastupnika iz reda Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, mora biti po najmanje jedan delegiran u Dom naroda Parlamenta FBiH. Drugo, mora se koristiti Popis stanovništva iz 1991. godine, kao ustavna odredba, jer niti ijedna domaća i međunarodna institucija nije izdala papir da je Anex 7 Daytonskog Sporazuma implementiran tj. da je povratak okončan”, ističe Đonlagić za Vijesti.ba.

Svaka drugačija Odluka CIK-a, dodaje, biće protivustavna, što će za posljedicu značiti i krivičnu odgovornost članova CIK-a.

“Bez obzira na sve, a imajući u vidu izuzetno visok nivo nelegalnosti i kompromitovanosti samog izbornog procesa, aktuelni sastav CIK-a treba biti svakako što prije smijenjen”, smatra Đonlagić.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close