BiHPolitika

Wigemark krije informacije od Brisela?

Šef Delegacije EU u BiH

 

Kako B1 saznaje, Lars–Gunnar Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, na svoju ruku potpuno ignoriše relevantne političke faktore u BiH i informacije koje se tiču izbora u BiH po svom nahođenju (ne) proslijeđuje u Brisel.

Nezvanično, radi se o dopisima više političkih stranaka koje su izrazile nezadovoljstvo izbornim procesom, atmosferom u kojoj se odvijala predizborna kampanja i sumnju da rezultati izbora nisu u skladu sa voljom birača.

Jedan od političkih subjekata koji je uputio prigovore i dopise relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, između ostalih i Delegaciji EU u BiH je i Partija demokratskog progresa, što je za B1 potvrdila i portparolka ove stranke Anja Petrović:

„Dva dana nakon izbora, 9.10., Partija demokratskog progresa je na više adresa uputila dopis koji se tiče predizborne kampanje, koja je u najmanju ruku protekla u nedemokratskoj atmosferi. Takođe, naveli smo i da je sam dan izbora obilovao nepravilnostima, manipulacijama, greškama i prevarama, što su naši posmatrači i dokumentovali. Takav dopis smo uputili i Delegaciji EU u BiH, odnosno šefu Delegacije gospodinu Wigemarku. Vjerujemo da je gospodin Wigemark postupio profesionalno i da je njegovim posredstvom dopis stigao na relevantne adrese u Brisel, prije svega do kancelarije visokog predstavnika Unije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku“, rekla je Petrović.

Do zaključenja teksta press služba Delegacije EU nije odgovarala na pozive.

Ukoliko se ispostave tačnim informacije da Wigemark po svom nahođenju, a ne po važnosti, filtrira koje informacije šalje u Brisel, ne treba čuditi što visoki zvaničnici Evropske unije konstantno izražavaju zadovoljstvo napretkom zemlje koja tone u siromašto i iz koje ljudi masovno odlaze. Na kraju, kad nema hljeba, po starom, dobrom Wgemarkovom običaju, uvijek ima akciznih kolača (za parlamentarce).

 

(B1info.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close