logo
bios

WHO u BiH poslala važan apel

Objavljeno prije 2 sedmice . u uto, mar 24th, 2020

Da bismo pobijedili koronavirus moramo napasti ciljanom taktikom – testiranje svakog sumnjivog slučaja, izolacija i briga za svaki potvrđeni slučaj, te pronalaženje i karantiranje svakog bliskog kontakta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u BiH poručila je kako se u borbi s koronavirusom mora testirati svaki sumnjivi slučaj.

Kako kažu, više od 300,000 slučajeva koronavirusa do sada je prijavljeno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Trebalo je 67 dana od prvog prijavljenog slučaja do prvih 100 hiljada slučajeva, 11 dana za narednih 100 hiljada i samo četiri dana za još 100 hiljada slučajeva.

“Pandemija se ubrzava. Ostanite kući. Najvažnije je ono što možemo da uradimo. Ne možeš pobijediti samo braneći se. I ti moraš da napadneš. Tražiti od ljudi da ostanu kući i druge mjere fizičkog distanciranja su važne za usporavanje širenja koronavirusa i kupovinu vremena, ali to je odbrana. Da bismo pobijedili, moramo napasti koronavirus agresivnom i ciljanom taktikom – testiranje svakog sumnjivog slučaja, izolacija i briga za svaki potvrđeni slučaj, te pronalaženje i karantiranje svakog bliskog kontakta”, navode iz WHO u BiH.

Priznaju da se neke zemlje bore sa kapacitetima za provođenje ovih ofanzivnih mjera.

“Nekoliko zemalja pokazalo je da je interna mobilizacija resursa iz manje pogođenih regija jedan od načina za povećanje kapaciteta”, zaključuju iz WHO u BiH.

buka

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh