Wall Street Journal: „Balkan ima istinsku evropsku budućnost“

– Političari na Zapadnom Balkanu pitaju Evropsku uniju zašto prema njima nije pokazana fleksibilnost u ispunjavanju nekih ključnih zahtjeva za ulazak u EU, kao u slučaju Bosne i Hercegovine, prenosi u svojoj analizi ugledni dnevni list Wall Street Journal (WSJ).

Ovaj medij citira evropskog diplomatu koji je iznio stav da „Balkan ima istinsku evropsku budućnost“, te da je BiH jedina nepoznanica.

Utjecaj Rusije

WSJ je primarno analizirao utjecaj Rusije ne samo na Balkan, te se bavio odnosom EU prema ovom dijelu Evrope.

Ističe se da je proteklih 18 mjeseci sva energija EU bila fokusirana na odnose s Rusijom, nakon aneksije Krima i problema u Ukrajini.

– Ishod tog sukoba nije izvjestan ne samo u Ukrajini, već i Gruziji i Moldaviji gdje je ruski utjecaj i pritisak vrlo jak – navodi WSJ. Dodaje da sada EU „preraspoređuje prioritete“ i počinje se fokusirati na Balkan.

Taj region, po stavovima WSJ, ima sasvim opipljivu perspektivu ulaska u EU, za razliku od Ukrajine i Gruzije.

Navodi se i da su šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn obećali da će im Balkan biti među prioritetima.

– Njih su dvoje poduzeli rani put u BiH prošlog petka kako bi olakšali politički zastoj koji već godina blokira put ove države u EU – navodi WSJ.

Dodaje se da su izazovi Unije na Balkanu značajni. Oni se ne ogledaju samo u ekonomskoj stagnaciji, duboko ukorijenjenoj korupciji, već i poziciji Rusije koja je u stanju komplicirati EU, što bi bilo opasno.

Uz to, i u samoj EU dosta je skeptika prema ideji daljeg širenja Unije, zbog čega je novo vodstvo obećalo da se to neće desiti u narednih pet godina, navodi list.

WSJ prenosi da su Slovenija i Hrvatska članice EU, da Srbija i Crna Gora napreduju u pregovorima o ulasku u Uniju, da Albanija i Makedonija imaju status kandidata, da će i Kosovo napraviti značajne iskorake.

– Samo je BiH u blokadi – ističe WSJ.

Ovaj dnevni list navodi i opasnost da bh. lideri razvodne i najnoviju njemačko-britansku inicijativu.

– Od nje neće biti ništa ako, kao i mnogo puta ranije, bh. lideri zaborave na svoja obećanja nakon što uzmu nešto dodatnog novca dobijenog na osnovi obećanja da će se upustiti u razgovore o članstvu – ističe list.

4 milijarde eura

WSJ navodi da je EU za projekte u regionu izdvojila skoro 4 milijarde eura. Ta novac trebao bi se potrošiti u narednih šest godina.

Perspektiva Balkana u EU je sasvim izvjesna, s BiH ili bez nje i WSJ ističe ulogu Njemačke u tom procesu.

Ne samo britansko – njemačka inicijativa, već i avgustovski sastanak Angele Merkel s liderima iz regiona, potvrda je da se Balkan smješta u Uniju, polahko ali sigurno.

– Nedavna inicijativa EU prema BiH pogađa u suštinu. Njemačko-britanski poticaj, koji podržava Mogherini kako bi se BiH pokrenula prema EU, bez da prvo mora ispraviti ustavne odredbe o diskriminaciji, mogla bi biti uspjeh.

No, takav pristup ne nailazi na odobravanje u nekim dijelovima balkanskog regiona – upozorava list.

 

Autor: S. N. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close