WalkCar: Japanci izmislili ‘vozeći iPad’ (VIDEO)

Međutim, nije riječ o iPadu, iako strani novinari ne odustaju od ove usporedbe. Japanska inžinjerska kompanija Cocoa Motors osmislila je zanimljivo prevozno sredstvo na četiri točka, nazvano WalkCar, kojim može upravljati bilo ko sa normalno razvijenim sistemom za ravnotežu, a koje podsjeća na hibrid između skateboarda iSegwaya.

WalkCar je osmišljen kako bi se doskočilo zabrani unošenja bicikala u sredstva javnog prevoza u Japanu, jer, za razliku od glomaznog bicikla, WalkCar teži samo tri kilograma i bez problema stane u ruksak ili tašnu. Izrađen je od aluminija, a dizajn je sasvim jednostavan: radi se o četvrtastoj ploči na četiri točka, koju pokreće litijumska baterija sa izdržljivošću od nekih 12 kilometara. Nakon što se isprazni, baterija se može ponovo napuniti u roku od tri sata.

WalkCar svog korisnika vozi brzinom od 10 km na sat, a njime se upravlja tako što korisnik premješta težište sa jedne na drugu stranu, kao i kod vožnje skateboarda. Ovo zanimljivo prevozno sredstvo je dostupno već od jeseni 2015. godine i košta 800 dolara, a sa dostavom Cocoa Motors planira započeti u proljeće ove godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close