logo
bios

Vučiću i Tačiju u Bijeloj kući predstavljen nacrt sporazuma, ako ne potpišu – sankcije

Objavljeno prije 1 mjesec . u čet, mar 5th, 2020

Predsjednicima Kosova Hašimu Tačiju i Srbije Aleksandru Vučiću predstavljen je u Bijeloj kući nacrt konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, piše „Bota sot“.

Prema navodima medija, sporazum daje dvije mogućnosti: Korekciju granice ili “Zajednicu plus”, uz posebne zahtjeve Srbije – mogućnost koja je, prema izvorima, omiljena američkim posrednicima, piše „Bota sot“.

U drugim detaljima sa sastanka u Vašingtonu, navodi se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gdje su stranama ponuđene samo dvije opcije, ili „uzmi ili ostavi”, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dvije godine.

Korekcija granica ili “Zajednica plus” su dvije mogućnosti koje su ponuđene na prvom dvodnevnom sastanku u Vašingtonu, na sastanku Tačija i Vučića.

Štaviše, od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju priznanja do juna. Također, juni ove godine je rok za konačno postizanje „sporazuma između Kosova i Srbije“.

Format razgovora o konačnom sporazumu bit će održan na nivou predsjednika sa timovima koje će sami birati. Stranama je također ponuđena prilika da se sastanu s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada se bude blizu sporazuma.

Na ovom sastanku Tačiju i Vučiću je rečeno da će „strane koje nisu spremne da potpišu sporazum imati višestruke sankcije SAD“.

Tači je na konferenciji za štampu na kojoj je sastanak najavljen, rekao da je „sastanak u Bijeloj kući kritični i dramatični zaokret” i dodao da je „Amerika konačno preuzela dijalog između Kosova i Srbije“ i da „to želi da završi u kratkom roku“.

(Vijesti.ba/Sputnjik)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh