PolitikaRegion

Vučić: RS je imala mnogo karata na koje je mogla da igra, ali su nam različite taktike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Vučić je kazao da su razgovarali o saradnji Srbije i BiH, ali i saradnji i boljim odnosima srpskog i hrvatskog naroda uopšte.

“Izrazili smo nadu i uvjerenje da će ti odnosi biti bolji i da suštinske prepreke ne postoje. Postoje različiti pogledi na prošlost koje ćemo teško mijenjati, ali važno je da govorimo o odnosima u budućnosti i boljem životu za našu djecu. Želimo dobre odnose RS i hrvatskog naroda, i uopće između Srba i Hrvata”, kazao je Vučić. “Nastavit ćemo saradnju”, ponovio je premijer Srbije.

“Očekujem da će se referendum održati. Odluke Ustavnog suda BiH nisu za komentiranje, kao ni odluke PIC-a. 26.9. se ništa neće promijeniti. Stvorili smo pretjerane tenzije u BiH. Vlasti u RS mogu poduzimati aktivnosti sukladno zahtjevima građana RS, samo da one korespondiraju sa odlukama Ustavnog suda”, kazao je Dragan Čović.

“Previše smo naglaska stavili na jedno pitanje, umjesto na životna pitanja. Kod nas predizborna kampanja traje već 4-5 mjeseci”, govorio je Čović.

“Uvjeren sam da BiH mora unutar sebe pronaći rješenja. Za BiH – osim EU nema drugog puta. U BiH je došlo da se bavimo ozbiljnim stvarima, EU putem i da se odvojimo od vremena od prije 20 ili 70 godina”, poručio je Čović.

Aleksandar Vučić je dodao da Srbija nije pitana, nije se miješala u referendumsko pitanje.

“Neću da se dodvoravam bilo kome, a Srbija ne želi da ugrozi svoj ekonomski napredak”, kaže Vučić.

“U Srbiji me optužuju za sve, uvijek sam za nešto kriv”, poručio je Vučić na pitanje da li će ga optužiti da su izdali RS nakon današnjeg sastanka sa Dodikom.

“Srbija poštuje Dodika i Ivanića. RS volim, kao što sam je volio uvijek, a Srbija ima zadatak da čuva RS i da poštuje integritet BiH”, kazao je Vučić.

“RS je imala mnogo karata na koje je mogla da igra, ali to su naše različite taktike”, kazao je Vučić i ponovio: “Da li će da bude referenduma ili ne je njihov izbor i njihovo pravo.

Nadamo se da se neće ponoviti 1991. RS nikog neće napadati, ali niko neće napasti ni RS. Nadamo se da to nikom ne pada na pamet.”
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close