Vučić: Nećemo se miješati u izbore u RS

Srbija se neće mešati u izborni proces u Republici Srpskoj i neće podržati nijednu stranu, kategoričan je Aleksandar Vučić, premijer Srbije. S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik kaže da ni ne računa na podršku Beograda, već da se pomirio sa činjenicom da će vlast u Srbiji ovog puta ostati neutralna po tom pitanju. Dodik čak tvrdi da “orijentacija neutralnosti državnog vrha Srbije po pitanju izbora u BiH nama u potpunosti odgovara”.

Kako za Danas kažu spoljnopolitički stručnjaci, ovo će biti prvi put ikada da se Srbija ne miješa u izborni proces u BiH, odnosno da ne podržava aktivno jednog od kandidata na izborima.

“Ne mešam se u izbore u Republici Srpskoj”, rekao je za Danas Aleksandar Vučić. On je dodao da će Srbija poštovati narodnu volju, bez ikakve podrške bilo kojem kandidatu.

“Vlast u Srbiji se, u tom pogledu, postavila neutralno. Uostalom, ja očekujem podršku naroda, odnosno ljudi koji glasaju. Mislim da smo uradili sve da stabilizujemo RS i da to narod cijeni”, ističe Milorad Dodik za Danas.

Upitan da li mu nedostaje ta podrška, s obzirom na neko prošlo vrijeme i izbore koji su se odvijali uz jasnu podršku srpskih vlasti, Dodik kaže: “Naravno, dobri odnosi sa vlastima u Srbiji su u našem velikom prioritetu.”

“Nisam ni razmišljao o tome da pozovem nekog od predstavnika vlasti u Srbiji na događaj u predizbornoj kampanji, ali mislim da su vlasti jasno stavili do znanja da ne žele da se miješaju u izborni proces ovdje i da se apsolutno ne bi odazvali mom pozivu”, smatra Dodik.

Na pitanje kakva je razlika u odnosima sa Srbijom u poređenju sa vremenom kada je na vlasti bio Boris Tadić, koji je zajedno sa, recimo, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, redovno dolazio na predizborne mitinge i javno izražavao podršku njegovoj pobjedi, Dodik kaže da su odnosi sa Tadićem bili jako dobri.

“I ne samo sa Tadićem već sa Demokratskom strankom smo imali jako dobru saradnju. Ja sam, međutim, bio i na skupovima SNS”, kaže Dodik. Prema njegovim riječima, orijentacija neutralnosti državnog vrha Srbije po pitanju izbora u BiH “nama u potpunosti odgovara”.

Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar, kaže da je ovo prvi put da se Beograd ne postavlja aktivno u odnosu na izbore u RS.

“Mislim da je tu reč o pozitivnoj činjenici, koja potvrđuje jednu liniju realističkog odnosa prema događanjima i stanju u BiH. I, što je sigurno, takvo ponašanje je potpuno na liniji očekivanja Brisela”, smatra Vekarić.

Prema njegovim riječima, ovakav stav Srbije potvrđuje da se istrajava na dobrom odnosu prema BiH. “To može samo doprineti jednom stabilnijem razvoju dalje situacije u BiH, koja je, kao što je poznato, vrlo krhka i neizvesna”, zaključuje Vekarić.

(Nezavisne novine)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close