Vučić formira vlast u BiH?

MOJportal.ba saznaje iz visokih diplomatskih krugova u BiH da ključna osoba za formiranje vlasti nije Dragan Čović, niti je toMilorad Dodik, niti bilo ko od domaćih političkih lidera nego premijer susjedne SrbijeAleksandar Vučić.

Potvrdu ove informacije smo dobili i kod političara iz opozicionog Saveza za promjene koji ne kriju svoje beogradske kontakte koji su se intenzivirali posljednjih nekoliko dana.

Kako sada stvari stoje, Dodikova koalicija zaista ima 42 poslanika što je dovoljno za izglasavanje nove Vlade RS. Nakon toga bi se ovoj koaliciji pridružilo i 5 poslanika SDA i to je opcija koju najavljuju i u SNSD-u i u dijelu SDA.

Jedini koji može spriječiti formiranje Vlade RS predvođene SNSD-om je Aleksandar Vučić, koji može uticati na 7-9 poslanika iz koalicije SNSD-DNS-SP.

Logično pitanje koje će svako postaviti je zašto bi njemu više odgovarao Mladen Bosić nego Milorad Dodik. I zaista, prema informacijama do kojih smo došli, Vučiću je svejedno i on će čekati da vidi koliko će ovaj problem postati veliki i po potrebi se uključiti, a međunarodna zajednica koja je duboko umiješana u formiranje vlasti u BiH će već naći načina da se oduži Vučiću za njegove usluge u BiH.

Da li će bivši radikal i Šešeljeva desna ruka odlučiti ko će činiti vlast u BiH vidjet ćemo vrlo brzo. Oni bolje upućeni tvrde da hoće.

(MOJportal)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close