VTK odlučila: Članarina ne može biti veća od 5.000 KM

Upravni odbor Vanjskotrgovinske komore BiH donio je odluku da članarina koju privrednici plaćaju ovoj instituciji ne može biti veća od 5.000 KM na mjesečnom nivou, a konačnu odluku o tome daće Skupština VTK koja bi u toku mjeseca trebalo da razmatra ovaj prijedlog.
Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i dodao da je ovakva odluka donesena poslije brojnih primjedbi privrednika na visinu članarine koju plaćaju VTK.
– Poslije intervencije pojedinih privrednika, generalni sekretar VTK je predložio smanjenje članarine kako bi ona bila prihvatljivija – rekao je Bojić.
On je istakao da je i predloženim Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VTK BiH predviđeno smanjenje članarina.
Ovim nacrtom je predviđeno da članarina na mjesečnom nivou bude dvije prosječne plate u BiH, što je prema Bojićevim riječima, za VTK neprihvatljivo.
– Uputili smo amandman na taj nacrt i predložili smo da mjesečna članarina iznosi pet prosječnih plata – rekao je Bojić.
Privrednici iz RS često su upozoravali da je članarina koju moraju da plaćaju VTK neprihvatljivo visoka i da skoro nijedan privrednik ne može da je plati.
Bojić je rekao da su i privredne komore RS i FBiH imale zamjerke na predložene izmjene zakona o VTK.
– Te zamjerke se, prije svega, odnose na to da VTK treba da ima tri generalna sekretara, iz tri konstitutivna naroda, koja se moraju rotirati, jer je do blokade zakona o VTK došlo upravo zbog nemogućnosti rotacije – rekao je Bojić.
Prema sadašnjoj odluci o članarini VTK BiH, preduzeća koja obavljaju vanjskotrgovinski promet plaćaju članarinu od jednog promila na vrijednost uvezene robe iskazane u carinskoj deklaraciji. Banke, osiguravajuća društva i lica iz oblasti saobraćaja, građevinarstva plaćaju članarinu od dva promila na utvrđenu osnovicu. Takvim obračunom, članarina koju pojedina preduzeća moraju da plate prelazila je i milion KM na godišnjem nivou.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close