Vrijeme za povlačenje Njemačke iz evrozone?

Američki ekonomista Patrik Kovanek kao glavni razlog neravnoteže u evrozoni vidi porast njemačke trgovine, prenosi „Dojče viršafts nahrihten“.

U 2014. godini Njemačka je zabiljžila trgovinski suficit od 217 milijardi evra i bila, poslije Kine, druga najveća svjetska ekonomija.

Suficit nastaje kada vlada troši manje nego što zarađuje od izvoza robe. Viškovi koji tako nastaju troše se za pozajmice drugim zemljama.

Na takav način, Njemačka je finansirala zemlje koje troše više nego što proizvode i na taj način stvaraju trgovinski deficit.

Ipak, umjesto da doprinese globalnom ekonomskom razvoju, trgovinski suficit Njemačke imao je suprotan efekat, napisao je američki ekonomista Kovanek.

„Kriza evrozone često se naziva krizom duga. Ali Evropa u cjelini nije imala problem spoljnog duga, već unutrašnjeg“, piše Kovanek.

Prema njegovom mišljenju, njemački suficit i rastući dug u perifernim evropskim zemljama su dve strane istog novčića. Umjesto da novac investira u domaću ekonomiju, Njemačka je novac davala svojim trgovinskim partnerima u evrozoni, koje su zauzvrat, taj novac koristile za kupovinu njemačkih proizvoda.

Kovanek smatra da Njemci žive u iluziji da prosperiraju. Umjesto da „rade prave stvari”“, pokušavaju da se „izvuku” sa novcem koji im vjerovatno nikada neće biti vraćen.

Prema riječima ovog ekonomskog eksperta, najbolje rješenje bilo bi da se Njemačka povuče iz evrozone i ponovo uvede njemačku marku. On smatra da će im trgovisnki suficit svakako biti na raspolaganju, ali da je pitanje gdje će biti utrošen.

Domaće investicije bile bi poželjnija opcija, koje bi doprinijele stvarnom ekonomskom oporavku, rekao je Kovanek, a prenosi „Dojče viršafts nahrihten“.

(Agencijska vijest)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close