Vrijeme je za najžešće gutanje u Federaciji do sad

Nije ništa neobično kod nas da se na političkoj sceni partneri izmijenjaju u gutanju knedli i potpunoj amneziji kad je u pitanju sklapanje koalicija s najljućim neprijateljima pod motom ‘Samo neka se kotrlja’. Nagledali smo se stiskova uprljanih ruku i prelaženja preko teških riječi, optužbi i zakletvi da nikad s njim ni za živu glavu. Pa smo se nagledali padanja glava, pranja ruku od neprijateljstava i zakletvi da svi oni želi svima nama dobro. I bolje.

Jednako smo se tako nagledali i bolnih rastanaka i povratka pamćenja, pa se priča s uperenim prstom, zajampurenim licem i pjenom na usnama, vraćala na početak rivalstva i na kletvu nikad s njim ni za živu glavu.

No, ovih nas dana čeka jedno bolnije gutanje od svih do sada. Trebao bi Bakir Izetbegović progutati tone i tone olova iz tiskovine Fahrudina Radončića, dobro napljuvačiti usta, grlo i sve silazne putove te stisnuti ruku ljutom protivniku. Da se Federacija BiH konačno zakotrlja i u tome smjeru. A nakotrljala se i iskušala smjerova, da ni sama ne zna tko joj nosi deset županijskih i onih desetak glava na visokoj razini. Dogodilo se, u koalicijskoj zbrci, dok je jasno tko plaća, da se stvarno ne zna tko pije.

Za mir u kući u kojoj je tanjur sve plići i prazniji a kašika sve manje, nakon što se pokušalo s raznim kombinacijama, došlo je vrijeme da se i Radončića proba u Federaciji pod jednim krovom.

Gospodar bosanskih prstenova, kako ga je nazvala novina koja kao nije u Radončićevim rukama morat će, a čini se da i jest, biti spreman prijeći preko teških riječi. A teških riječi je bilo. Do te mjere da je Mali Princ preko prijateljske Turske naručio medije koji bi ga branili pred Avazovim krošeima i ujedno veličali turska ulaganja u BiH.

Radončić, koji je mirno gledao kako se pobjednici u Federaciji i njihovi izabrani partneri ponašaju kao djeca u igranju velikih, opet ponavlja kako ne želi srljati. On je blamažama vladajućih navukao dovoljno bodova sebi za neke druge izbore i dobio dovoljno vremena da napuni stupce svoje novine napisima o svakom Bakirovom slovu i da umrlja sjaj svih obećanih zlatnih kašika. Djeca su polomila igračke, raspodijelila klikere bez trećega i sad bi trebala u igru uvesti čovjeka koji se, a i sam to ponavlja, neće zadovoljiti tek pukim sjedanjem u fotelju.

Dakle, podjele između HDZ-a i SDA, koje su prošle glatko u vrijeme bez Demokratske fronte i u preslagivanju kockica, vratit će se na početak. Jer, i Savez za bolju budućnost BiH želi dio kolača, pa lagano počinje vagati velika slova u naslovima. Jer da ne vaga, vjerojatno bismo čitali rodoslovlje uposlenih po nadzornim odborima i korijenje koje seže do jednog ili drugog čvrstog partnera na jadnoj federalnoj razini.

A onda ćemo se opet naslušati štetnosti odluka koje je donio netko drugi i uvjeravanja kako nije moglo drugačije i da svi oni nama žele samo dobro. I bolje. Negdje na pola puta do novih općih izbora završit će se oni stari izbori, pa će vrijeme do nove predizborne kampanje proći u novim raspodjelama, dizanjima ruku za amnezije i zaborav da su se nekad skupljale slina i za pljuvanje i za gutanje. Onda će doći kampanja za lokalne izbore i novo gubljenje visokog vremena, jer u lokalnim izborima sudjeluje visoka politika jednako žestoko kao i na općim. A sve samo da se Federacija pod jednim krovom kreće. U bilo kojem smjeru, osim u pravom.

AUTOR: Berislav JURIČ
Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close