Vrijeme je da redefiniramo naš pristup u BiH

Bosni i Hercegovini je potrebna “prilagođena i ciljana strategija“ međunarodne zajednice kako bi se prevazišli izazovi protekli iz novije istorije ove zemlje i osigurala njena uspješna kandidatura za članstvo u EU, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji parlamentaraca iz zemalja – članica Evropske unije u Dublinu, saopštio je OHR.

 

“Bosna i Hercegovina je zemlja čiji građani žele da se pridruže Evropskoj uniji, ali su njeni lideri mnogo ambivalentniji u tom pogledu. Mišljenja građana i mišljenja lidera se razmimoilaze. I to je ono što je čini posebnim slučajem. Politika uspješnog proširenja mora uzeti u obzir ovo razmimoilaženje“, rekao je Inzko.

 

Pozdravljajući iskrenu procjenu situacije u BiH koju je dao evropski komesar za pitanja proširenja Štefan File i ministrica evropskih poslova Irske Lucinda Creighton na sjednici Evropskog parlamenta o BiH, održanoj 22. maja, visoki predstavnik je rekao da je potrebno “redefinirati“ pristup međunarodne zajednice u BiH kako bi se postigao napredak.

 

„Ključni napredak u rješavanju spora između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, s pravom se pripisuje odlučnom političkom angažmanu visoke predstavnice Ashton. U Bosni i Hercegovini moguće je postići uspjeh jedino putem kreativnog i jačeg političkog angažmana, uz jasne uslove i prednosti koje su izričito utemeljene na evropskim vrijednostima – vrijednostima koje građani Bosne i Hercegovine u potpunosti razumiju, dok to njihovi lideri još uvijek nisu shvatili“, rekao je Inzko, podsjećajući da su “hiljade građana izašle na ulice u Bosni i Hercegovini tokom proteklih sedmica da izraze svoju frustraciju zbog nepostojanja kompetentnih, poštenih i efikasnih vlasti”.

 

“Ono što mi je više nego jasno, nakon četiri godine mandata, jeste da se Bosna i Hercegovina ne može integrirati u Evropsku uniju ukoliko istaknuti političari pokušavaju odvesti zemlju na put dezintegracije,“ istaknuo je visoki predstavnik.

 

“Prilikom ponovnog razmatranja naše strategije, trebali bismo razmisliti o snažnijem poticanju promjena, zadržavajući pri tome centralnu ulogu institucija Evropske unije u BiH“, dodao je

 

“Region ide naprijed i danas imamo najbolju regionalnu situaciju u proteklih dvadeset godina – to je jedinstvena šansa za regionalnu saradnju, ali i za pomirenje u regionu,“ zaključio je Inzko.

 

Visoki predstavnik se obratio učesnicima Konferencije parlamentarnih komisija za pitanja Evropske unije, koja je u Dublinu okupila parlamentarce iz svih 27 zemalja-članica Evropske unije od 23. do 25. juna.

 

Tekst govora visokog predstavnika dostupan je u cijelosti na www.ohr.int.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close