Vrijedna donacija Hrvatske vlade Franjevačkom samostanu Fojnica

Nakon što je Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici nedavno dobio od Federalnog ministarstava kulture i sporta i Ministarstva okoliša i turizma donaciju od 19.000 KM za projekt stručne pripreme i izlaganje najvrijednijih muzejskih eksponata Muzeja Samostana, ovih dana je stigla još jedna vrijedna donacija Vlade R Hrvatske u iznosu od 560.000 Kuna.
Fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici nam je kazao:

– Vlada R Hrvatske, odnosno Ministarstvo kulture i Državni ured za hrvate izvan R Hrvatske dali su Franjevačkom samostanu u Fojnici finansijsku potporu u iznosu od 560 000 Kuna za provedbu programa i projekata iz sredstava Državnog proračuna R Hrvatske za 2013 godinu. Ovaj novac je namjenjen za projekat pod nazivom „Uređenje muzejskog prostora Franjevačkog samostana u Fojnici“, projekt vitrina i polica, prostor prvog sprata Muzeja.

Državni ured za hrvate izvan R Hrvatske i Ministarstvo kulture će finansirati potpuno uređenje veče muzejske prostorije, koje uključuje nabavku vitrina i polica i troškove konzerviranja i restauriranja muzejskih eksponata, dokumenata i knjiga. Tu ćemo izložiti naše najvrijednije muzejske eksponate, naravno tu mislim na Ahdnamu, plašt fra Anđela Zvizdovića i sve ono što su franjevci kroz duboku povijest ovoga samostana sakupljali ono najvrijednije, a posebno ističem radove Fojničke škole minijaturne obrade plemenitog metala, ističe gvardijan Vujica i nastavlja

Taj posao će raditi djelatnici Zemaljskog muzeja BiH iz Sarajeva i djelatnici Državnog arhiva iz R Hrvatske. Nadam se da će ovaj projekat biti završen do mjeseca maja iduće godine, na radost nas i posjetitelja i da će nam samo ostati uređenje numizmatike koja je jako bogata. Mi imamo novac od razdoblja Filipa Makedonskog oa do na ovamo, kazao je gvardijan fra Nikica Vujica.

www.magazinplus.eu – Hazim Čukle

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close