BiHPolitika

Vrh SDA uz pomoć šest tužilaca proizvodi afere u BiH

SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić započeli su kampanju protiv pravosuđa u kojem je kao posebna meta označeno Tužilaštvo BiH kako bi pokušali vratiti utjecaj na pravosuđe, koji im je do sada garantovao sigurnost od krivičnog progona i omogućavao pokretanje istraga i krivičnih postupaka protiv političkih i ideoloških protivnika, tvrdi “Glas Srpske”.

Njihov izvor, blizak Tužilaštvu BiH, dodaje da je SDA u tu instituciju instalirala nekoliko tužilaca za specijalne zadatke.

– SDA i Mektić započeli su kampanju populističkom pričom o neefikasnosti borbe protiv korupcije i nekakvom haosu i pod maskom reformi pokušavaju da vrate utjecaj na pravosuđe. Ne čude tako snažni napadi SDA na Tužilaštvo BiH i pravosuđe u cjelini, jer je ta stranka dobrim dijelom izgubila i još gubi snažno oružje. Zato nastoji da makar zadrži ostatke svojih kadrova u pravosuđu i ministra Mektića koji je u ovoj situaciji poslužio SDA kao ruka kojom kestenje pokušava izvaditi iz vatre – navodi sagovornik “Glasa Srpske”.

Utjecaj najjače bošnjačke stranke na pravosuđe počeo je da slabi odlaskom Meddžide Kreso s pozicije predsjednice Suda BiH i suspenzijom glavnog tužioca Gorana Salihovića i njegovog zamjenika i šefa posebnog odjela za organizirani kriminal u Tužilaštvu BiH Bože Mihajlovića, te otvaranjem disciplinskih i krivičnih postupaka protiv tužilaca.

salihovic-goran-sud-bih

Goran Salihović: Suspendiran s funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH

– Slabljenje utjecaja SDA u pravosuđu počelo je odlaskom Meddžide Kreso, koja je imala redovnu komunikaciju s Mektićem i neuspjelim pokušajem da za njenog nasljednika bude imenovan njoj i SDA blizak kadar. SDA je 12 godina vladavine Kreso iskoristio za pretvaranje Suda BiH u oružje za obračun s ideološkim i političkim neistomišljenicima. Dok nije počeo da joj pada utjecaj, Kreso je iskoristila utjecaj na bivšeg predsjednika VSTS BiH i aktuelnog sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH Milorada Novkovića da u pravosudne institucije na nivou BiH instalira garnituru odanih kadrova SDA okupljenih oko nje i tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare, čiji je brat Aljoša u rukovodstvu SDA i ministar unutrašnjih poslova FBiH, a rođak Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH – navodi sagovornik “Glasa Srpske”.

kreso

Kreso: Neuspjeli pokušaj da se za njenog nasljednika imenuje kadar blizak SDA

Linijom Kreso-Novković-Čampara u Tužilaštvu BiH je doveden javnosti do sada nepoznat i neafirmisan tužilački kadar Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Sena Uzunović.

campare

Aljoša i Dubravko Čampara: Preko tužilaca odanih SDA fabrikuju koruptivne afere

– Oni su priključeni davno instalisanim uzdanicama SDA Boži Mihajloviću i Miroslavu Markoviću, koji od srpskog imaju samo ime i prezime, a ustvari su u potpunosti lojalni SDA. Ta stranka ih je dovela na te pozicije u startu pravosudne reforme i iskoristili srpsku kvotu sebi odanim kadrovima. Čampara, Hukeljić i Pašić uglavnom su zaduženi da kroz isfabrikovane koruptivne afere pokušaju kriminalizovati vlast Republike Srpske. Mihajlović je korišten najčešće za koruptivne afere protiv političkih protivnika u FBiH i davanje prividne multinacionalnosti u istragama i postupcima protiv funkcionera iz Srpske. Za delikatne političke optužnice najčešće je bio korišten Marković, iza čijeg imena i prezimena je zamaskirana politička pozadina cijelog slučaja u režiji SDA – objašnjava sagovornik “Glasa Srpske”.

bozo-mihajlovic

Božo Mihajlović: U potpunosti lojalan SDA

U javnost je nedavno iscurila informacija o neformalnim sastancima tužilaca Tužilaštva BiH s Mektićem, a to je, potom, potvrdila i vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić. Ona je istakla da je jedan tužilac prijavljen disciplinski, zbog utjecaja na predmet u kojem se pojavljuje Mektić i da su dvojica tužilaca priznala da su se neformalno sastajala s ministrom.

– Radi se upravo u tužiocima Hukeljiću i Pašiću, koji su bez ijedne formalne odluke suspendovanog glavnog tužioca, iako su izabrani u odjel za ratne zločine, prebačeni u posebni odjel za organizovani kriminal i korupciju. Tu su odmah zaduženi predmeti koji se uglavnom odnose na politički establišment Republike Srpske. Ti tužioci su i ranije redovno održavali neformalne kontakte s Mektićem, bez znanja i odobrenja glavnog tužioca – rekao je sagovornik “Glasa”.

Mektić raskrinkan

Dragan Mektić kao funkcioner izvršne vlasti ne bi tebalo da ima saznanja iz otvorenih predmeta koje vodi Tužilaštvo BiH.

– Imajući u vidu kakve je informacije iznosio iz Tužilaštva BiH, jasno je zbog čega i na koji način su pokretani veliki predmeti i afere o kojima Mektić voli da govori. Sada je jasno i kako je Mektić dolazio do pouzdanih informacija iz Tužilaštva BiH kojima se hvalio – kaže izvor iz Glasa Srpske.
Autor: Glas Srpske

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close