Vojvođanska autonomija pred Evropskim parlamentom

U zgradi Evropskog parlamenta u Briselu danas će biti organizovana konferencija pod nazivom “Vojvodina – izazovi demokratske konsolidacije autonomije”.

Organizator konferencije je Skupština AP Vojvodina, a održava se pod pokroviteljstvom potpredsjednika Evropskog parlamenta Lasla Šurjana.

Konferenciji će prisustvovati evroparlamentarci Jelko Kacin iz Slovenije, Kinga Gal iz Mađarske i Bernd Poselt iz Njemačke, koji će izlagati o temi “Vojvodina – kako je mi vidimo u EU”, potvrđeno je u kabinetu predsjednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora.

Pastor je ranije rekao da će dvočasovni panel biti posvećen analizi mogućnosti u kojoj mjeri pokrajina može ubrzati evrointegracije Srbije.

“Želimo da kroz otvorenu i konstruktivnu diskusiju zajednički analiziramo u kojoj mjeri AP Vojvodina može podstaći i ubrzati procese evropskih integracija Srbije”, rekao je Pastor.

On je naveo da će briselska konferencija biti prilika da se sagledaju izazovi s kojim se danas suočava Vojvodina kada je u pitanju ostvarivanje njenih Ustavom i zakonom zagarantovanih nadležnosti.

Osim Pastora, koji je lider Saveza vojvođanskih Mađara, u sastavu delegacije pokrajinske skupštine su i poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević, kao i sekretar Skupštine AP Vojvodine Milorad Gašić iz Demokratske stranke.

U sastavu pokrajinske delegacije nalazi se i Pavle Budakov, poslanik opozicione Socijalističke partije Srbije u Skupštini AP Vojvodina.

Vladu AP Vojvodine na konferenciji u Briselu predstavljaće pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close