Vojislav Šešelj: “Jedina alternativa podjeli jeste da se BiH cijela vrati u sastav Srbije”

BEOGRAD – Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj ocjenjuje da BiH nikada neće moći da funkcioniše kao normalna država i da će doći do njene podjele. “Jedina alternativa podjeli jeste da se BiH cijela vrati u sastav Srbije, ali pošto je to sada iluzorno  očekivati – očigledno je da će doći do podjele”, smatra lider radikala.
Šešelj u intervjuu Srni ističe da je Radovan Karadžić na suđenju “iznio veliki broj dokumenata koji idu u prilog srpskom narodu”, ali da je, “nažalost,  njegovu sudbinu lako sagledati”.

“Jedini način da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu oslobođeni jeste da se desi neka kataklizmička promjena u svjetskoj politici”, ističe Šešelj.

On naglašava da je spreman da im pomogne u borbi sa Tribunalom, ali da “dobro zna ko stoji iza Haškog suda”.

Šešelj upozorava da su general Ratko Mladić, kao i Zdravko Tolimir, “toliko bolesni da ih nijedan sud u svijetu, sem tribunala u Hagu, ne bi sudio, jer se takvo stanje tumači kao – nesposobnost za proces”.

Šešelja nije briga zbog uzbuđenja u hrvatskoj javnosti koje su proizveli njegovo saopštenje o Vukovaru i njegovi istupi i navodi da su se “Hrvati zaletjeli kao som na durdubak“.”

“To je vrsta crva koji živi u zemlji i na njega se najefikasnije love somovi. Ja sam bacio durdubak, somovi su se upecali – i šta sad“, kaže Šešelj i za Srnu otkriva da je saopštenje namjerno poslao samo na hrvatske redakcije.

Lider radikala kaže da njegov povratak i istupi “čak pomažu predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića”, a za ministra inostranih poslova Hrvatske Vesnu Pusić navodi da je njegov “najdraži hrvatski političar”.

Mada je Pusićeva uputila “diplomatsko saučešće” Srbiji zbog Šešeljevog povratka, on navodi da “ima posebne simpatije za Vesnu Pusić, jer je zna još iz disidentskih dana i cijeni je zbog njenog porodičnog /četničkog/ pedigrea sa majčine strane”.

Šešelj kaže da se “ponaša sasvim normalno, da radi svoj posao i da se neće dobrovoljno vratiti u Hag”. On najavljuje da će tužiti Haški tribunal, koji mu je uskratio 12 godina normalnog života.

“Sud u Strazburu neće uopšte da se bavi Haškim tribunalom. Oni su to odbili prije više od deset godina. Ja sam tražio varijantu pred Njujorškim sudom da tužim UN. Moram priznati da je teško išlo, ali još nisam odustao od te zamisli”, navodi Šešelj za Srnu.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju, zbog kog je, prema zvaničnoj verziji Tribunala, pušten na privremenu slobodu, Šešelj otkriva da preliminarni rezultati, nakon četverodnevnog ispitivanja u Beogradu, ukazuju da nigdje nema kancer, osim na jetri.

“To nisu veliki kanceri… Otprilike dva mjeseca će trebati da bismo vidjeli da li je potrebna operacija ili je to moguće suzbiti hemioterapijom” – pojašnjava Šešelj za Srnu.

“Vjerujte, nema bolje medicine od politike”, naglašava lider radikala.

Šešelj kaže da će njegova porodica “brzo poželjeti da se vrati u Hag, jer im je promijenio svakodnevni ritam života”.

“Sad imaju velika opterećenja. Ja ustajem u šest sati i budim sve oko sebe. Sve se sada mijenja za njih”, zaključuje Šešelj.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close