Voće i povrće koje EU baca sve više se uvozi u BiH

Danas se u BiH na svaki kilogram izvezenog, uveze oko šest kilograma voća i povrća. Tokom devet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko 157.000 tona voća i povrća, čija vrijednost premašuje 132,6 miliona KM, dok je u istom razdoblju BiH izvezla oko 27.000 tona ovih proizvoda, koji su koštali 42,8 miliona KM

(DEPO PORTAL, BLIN/dg)

Dok domaća proizvodnja svakim danom sve više propada, što zbog neažurnosti nadležnih, što zbog, kako su rekli poljoprivrednici, nepotrebnog uvoza i ličnog profita pojedinaca, preko granice se uvozi sve i svašta. Kako tvrde, voće i povrće koji se ne mogu plasirati ni u jednu evropsku zemlju, bez problema se uvozi u BiH i, prema riječima poljoprivrednika, besramno prodaje građanima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac ukazao je na problem prekomjernog uvoza te nepostojanja nikakvih zapreka, zbog čega se uvozi sve i svašta.

– Naši inspektori vrše samo vizualnu kontrolu. Oni ponekad i ne kontroliraju šta se uvozi, jer da rade svoj posao, ne bismo umjesto krompira uvezili meso ili banane, što je bio slučaj. Kontrola je slaba i nikakva, a država gubi velike pare. Bh. tržište otvoreno je za uvoz prehrambenih proizvoda sumnjive kvalitete, i to samo zato što se za pojedine biljne vrste ne plaća taksa. To je krađa države – kazao je Usorac, piše Večernji list.

On je podsjetio na slučaj kada su na banjalučkom smetljištu pronašli duboko zakopan krompir iz Egipta čije je sjeme, što je kasnije i utvrđeno, bilo zaraženo opasnom bakterijom.

Načelnik Odjela za komunikacije u Upravi za neizravno oporezivanje RS Ratko Kovačević rekao je da se voće i povrće u ovoj godini najviše uvozilo iz zemalja u regiji te Italije, Turske, Španije, Holandije i Belgije.

Voće i povrće ove godine poskupjelo je za 100 odsto. Kilogram jabuka lani je tokom berbe stajao 40 feninga, a sada ta cijena iznosi 90 feninga, pa i marku.

Također je i suša ove godine uništila većinu povrća, a mraz koji je pao dotukao je stabla voća, što će se negativno odraziti na iduću godinu, kada se može očekivati još manje prinose.

Poljoprivrednici ističu da ne mogu biti konkurentni voćarima i povrtarima u okruženju, jer se ne izdvaja dovoljno novca za poticaje, tako da se ne mogu stvoriti ni uvjeti da svojim proizvodima zaštitimo domaće tržište.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close